DomovNaši krajiSLOVESNOST V ŠMARJAH: Spomin na 74 let požiga vasi in Dan državnosti

SLOVESNOST V ŠMARJAH: Spomin na 74 let požiga vasi in Dan državnosti

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Spomin na 74 let od požiga vasi in Dan državnosti bosta zaokrožila osrednjo slovesnost ob krajevnem prazniku v Šmarjah to nedeljo, 24. junija.

Šmarje so med drugo svetovno vojno gorele dvakrat. 19. junija 1944 se je četa osemnajstih borcev pod poveljstvom mestnega komandanta Karla Veneta in komandirja Bruna Bizjaka pomikala proti Šmarjam. Ob prihodu v vas niso vedeli kaj je s partizansko patruljo in koliko sovražnikov je v vasi. Hitro odločanje in prava strategija je z učinkovito akcijo in presenečenjem ugnala štirikrat močnejšo nemško vojsko. Četa je rešila svojo tričlansko patruljo in približno 40 zaprtih domačinov. Vodstvo OF je pričakovalo maščevanje sovražnika za poraz, zato je ljudem priporočilo naj se umaknejo iz vasi. 21. junija 1944 je v Šmarje udarilo več kot 500 nemških SS-ovcev, ki so vas izropali in jo požgali do tal.

Zgodovina, ki priča o neizmerni moči in trdi volji

Prav zato sta tako za krajane Šmarij kot tudi za ostale občanke in občane Mestne občine Koper obeležitev 74. obletnice požiga vasi kot tudi Dneva državnosti zgodovinsko pomembna dogodka, saj pričata o neizmerni moči in trdi volji tukajšnjih prebivalcev, ki so se borili za mir in svobodo, ki ju uživamo danes.

Za glasbeni vložek bodo na slovesnosti poskrbeli Rudi Bučar in Istrabend, Moški pevski zbor Izola in KD Lovski pevski zbor Dekani, KD Pihalni orkester Marezige, MePZ Alojz Kocjančič Puče – Koštabona, učenci Osnovne Šole Šmarje in klapa Bela Istriana.