DomovNaši krajiSPOMINSKO OBELEŽJE: V bitki pri Lepantu sodelovala tudi galeja iz Kopra

SPOMINSKO OBELEŽJE: V bitki pri Lepantu sodelovala tudi galeja iz Kopra

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Mestna občina Koper in veleposlaništvo Slovenije v Grčiji sta v mestu Lepanto v spomin na zgodovinsko pomorsko bitko, v kateri je sodelovala galeja iz Kopra, postavili spominsko ploščo.

V mestu Nefpaktos (Lepanto v italijanskem jeziku) sta 7. oktobra 2017, v spomin na zgodovinsko pomorsko bitko pri Lepantu leta 1571, Mestna občina Koper in veleposlaništvo Slovenije v Grčiji postavila spominsko ploščo.

Pomorska bitka pri Lepantu med Turki in krščansko »sveto ligo« jeseni leta 1571 velja za eno največjih pomorskih bitk svojega časa, glede na številčnost udeležbe mornarjev in vojakov. Nekateri zgodovinarji jo označujejo kot »usodno«, saj naj bi vplivala na novejšo zgodovino zahodnega sveta, drugi pa poudarjajo njen nesporen pomen za nadaljnje dogajanje na Sredozemskem in predvsem Jadranskem morju.

Pomorska bitka pri Lepantu med Turki in krščansko »sveto ligo« jeseni leta 1571 velja za eno največjih pomorskih bitk svojega časa.

V bitki je kot del beneške flote sodelovala tudi galeja “Il Leone” iz Kopra, ki ji je poveljeval Domenico del Tacco. Na Carpacciovem trgu v Kopru, je v spomin na zmago postavljen Justinin steber, ki je nastal leta 1572, in je okrašen s koprskim grbom.

Spominsko obeležje je v lepantskem parku Cervantes, v katerem so že postavljena različna spominska obeležja mest, regij, zgodovinskih društev ali veleposlaništev držav, ki so sodelovale v bitki,  v imenu Mestne občine Koper ter slovenskega veleposlaništva v Grčiji odkrila veleposlanica Anita Pipan. Svečanemu dogodku so prisostvovali župan mesta Napfaktos, gospod Panagiotis Lukopulos ter predstavniki lokalnih institucij, medijev, italijanske skupnosti ter predsednik Združenja evropskih mest “Poti v Lepanto”, ki združuje 18 institucij (v glavnem mestnih občin), iz osmih držav, katerih ladje, mornarji in vojaki so sodelovali v bitki pri Lepantu.

Turistični in kulturni dogodki, v povezavi z bitko,  vsako leto privabijo veliko število obiskovalcev, višek programa pa predstavlja gledališka rekonstrukcija pomorske bitke v lepantskem pristanišču, ki si jo je 7. oktobra zvečer ogledalo več kot 2000 povabljenih gostov, domačih in tujih turistov.

Občani Lepanta poznajo Koper predvsem kot mesto, iz katerega prihaja družina prvega predsednika moderne Grčije, Ionnisa Kapodistriasa. Spominska plošča pa bo sedaj omogočala tudi večje zavedanje o koprskem prispevku v tej zgodovinski pomorski bitki, ter pripomogla k prepoznavnosti Slovenije v grškem pomorskem mestu.

Župan Lepanta Lukopulos je županu Borisu Popoviču posredoval tudi zahvalo za sodelovanje, ter izrazil upanje, da je bila postavitev spominske plošče prvi korak v smeri krepitve prijateljstva med mestoma in njunimi meščani.