DomovNaši krajiV Kopru brezdomci kmalu bogatejši za novo stanovanjsko enoto

V Kopru brezdomci kmalu bogatejši za novo stanovanjsko enoto

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Na današnji dan, ko praznujemo svetovni dan brezdomstva in duševnega zdravja, so  v Zavetišču za brezdomne osebe Koper pripravili dan odprtih vrat. Obiskal jih je tudi vodja urada za družbene dejavnosti in razvoj na Mestni občini Koper Timotej Pirjevec. Brezdomci so se letos združili pod sloganom “Od stiske do rešitve”. 

Cilj dnevnega centra, ki lahko sprejme do 14 brezdomnih je, da uporabniki kvalitetno preživijo dan, da se oskrbijo z materialno pomočjo, poskrbijo za osebno higieno ter se učijo in ohranjajo delovne navade, poleg tega pa v centru urejajo tudi svoj status.

Vodja urada za družbene dejavnosti in razvoj na Mestni občini Koper Timotej Pirjevec v družbi predsednice RKS – OZ Koper Irene Sirotič Dobrila. Foto: eKoper

V letošnjem letu je RKS – OZ Koper obstoječi program nadgradilo z vzpostavitvijo nastanitvene stanovanjske podpore za brezdomne. V mestnem jedru Kopra je najelo bivalno enoto, v kateri je lahko nastanjenih 4 do 5 oseb. Gre za razvojni program z novo nastanitveno obliko za brezdomne, ki se od programa zavetišča razlikuje predvsem po večji usmerjenosti v spremembo in izboljšanje življenjskih razmer brezdomnih oseb na več področjih.

Irena Sirotič Dobrila predsednica območnega združenja Rečega križa v Kopru (RKS – OZ Koper) nam je zaupala, da bodo brezdomci, ki so že pripravljeni na samostojno življenje kmalu bogatejši za dodatno stanovanjsko enoto, kar je potrdil tudi predstojnik Urada za družbene dejavnosti in razvoj na MOK Timotej Pirjevec. Kot nam je zaupal, se bo v njej lahko nastanilo pet brezdomcev.

“MOK je po predlogu RKS – OZ Koper pristopila k najemu še dodatne stanovanjske enote, v katero bo lahko vključenih pet uporabnikov, ki so sposobni in pripravljeni na zadnjo fazo osamosvajanja,” je povedal Timotej Pirjevec.

“Veseli smo tega, da nas je občina podprla pri nastanitveni stanovanjski podpori, saj je projekt stanovanjskih enot za brezdomne resnično uspešen,” je poudarila Irena Sirotič Dobrila in dodala, da je projekt potrebno podpirati in razvijati: “To je le drugačen dom kot je zavetišče. Skupina nastanjenih v stanovanjski enoti je zelo homogena. Med seboj se povezujejo in si pomagajo. Stanovanjska enota je torej lahko odlična odskočna deska za popolno osamosvojitev.”

“S trdim delom in prizadevanjem v vseh letih smo program pripeljali na zelo visoko raven.” Naši uporabniki imajo na voljo vso strokovno podporo, ki jo potrebujejo in urejene pogoje za bivanje,” so bile besede Irena Sirotič Dobrila ob današnjem dnevu.

Naj spomnimo, da je pred časom brezdomce obiskal tudi koprski župan Boris Popovič, ki jim je obljubil, da bo naredil kar je v njegovi moči, da bi zavetišče lahko delovalo 24 ur na dan. Od 1. oktobra je to postalo realnost.

Poleg tega nam je zaupala: “Današnji dan je za nas še posebej pomemben, saj nam je Mestna občina Koper omogočila, da od prvega oktobra zavetišče deluje skozi ves dan. To pomeni, da uporabnikom ni potrebno zapustiti zavetišča, ki jim v tem trenutku predstavlja dom,” je bila zadovoljna predsednica RKS – OZ Koper.

Za obiskovalce so v koprskem zavetišču danes torej pripravili druženje ter skupaj simbolično razbijali predsodke in si izmenjali predloge za izboljšanje obstoječe problematike. 

Obiskovalci so tako lahko zaplesali ob zvokih harmonike, se posladkali s pecivom in uživali ob odličnem golažu. Za različne izdelke, ki so jih darovali zavetišču pa so v dar prejeli zanimive izdelke, ki so jih brezdomci izdelali sami.