DomovNaši krajiDobrodošli na dnevu odprtih vrat v zavetišču brezdomnih Koper

Dobrodošli na dnevu odprtih vrat v zavetišču brezdomnih Koper

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Ob današnjem mednarodnem dnevu brezdomcev je statistični urad ocenil, da je v Sloveniji med 3000 in 6700 brezdomcev. Društvo Brezdomni pa je po regijah zbralo podatek, da je brez doma 6467 ljudi. Z namenom ozaveščanja bodo danes vrata odprli nekateri domovi za brezdomce, med njimi tudi Zavetišče za brezdomne Koper.

Letošnji mednarodni dan brezdomcev poteka pod geslom “Ali nismo vsi živeli iste mladosti?”. Ustanove in organizacije, ki se ukvarjajo z brezdomnostjo, bodo danes organizirale številne aktivnosti – od stojnic, kostanjevih piknikov, ustvarjalnih ateljejev, literarnih branj, do otvoritve novega bivalnika in knjižnice za brezdomce v Celju, so pojasnili v društvu Brezdomni.

Tako bodo v koprskem zavetišču za brezdomne, za obiskovalce pripravili skupno druženje ter v znak solidarnosti in prevzemanja skupne odgovornosti za boljše življenje brezdomcev in oseb s težavami v duševnem zdravju, simbolično razbijali predsodke in si izmenjali predloge za izboljšanje obstoječe problematike.

V Zavetišču za brezdomne osebe Koper bodo obeležili svetovni dan brezdomstva

Večji dogodek bo tudi koncert Gremo mi na boljše, ki ga v ponedeljek ob 18. uri v Slovenskem narodnem gledališču Maribor organizira Center za socialno delo Maribor z namenom zbiranja sredstev za selitev v nove prostore Zavetišča za brezdomce še pred zimo, so sporočili iz društva Humanitarček.

Brezdomci, ki so kot anketiranci sodelovali v raziskavah, opravljenih v Sloveniji od leta 2005 do leta 2014, so bili v veliki večini moški (83 odstotkov), stari v povprečju 42 let. Polovica teh oseb je imela končano srednjo, 42 odstotkov pa osnovno šolo. Največ je bilo samskih in nikoli poročenih, druga največja skupina so bili ločeni. Povprečno nekaj manj kot polovica (44 odstotkov) jih je imela otroke. Velika večina (83 odstotkov) je bila v preteklosti že kdaj zaposlena, ti so imeli v povprečju nekaj več kot 12 let delovne dobe, je zapisano na spletni strani Statističnega urada RS (Surs).

 

Brezdomstvo se pogosto začne z razpadom ali nezmožnostjo vzdrževanja socialnih mrež, ki nas v življenju stabilizirajo in nam dajejo dom. Za nekatere, ki otroštvo preživljajo v rejniških družinah, mladinskih domovih in vzgojnih zavodih, se brezdomstvo začne že v otroštvu, pri drugih je brezdomstvo posledica konfliktov ali zlorabljanja v družini, pogosto so vzrok tudi duševne težave, ločitev ali smrt bližnje osebe, še med drugim navaja Surs.

Brezdomci v Kopru so tudi letos pripravilu Športne igre. Foto: arhiv eKoper

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je ob današnjem dnevu sicer spomnilo, da se je v zadnjih letih povečalo število programov, ki nudijo strokovno pomoč brezdomcem, prav tako pa nameravajo v prihodnjih letih vzpostaviti in širiti mrežo programov tudi v lokalne skupnosti.

Mladinski svet Slovenije pa ob današnjem dnevu opozarja, da je velik del mladih zaradi negotovih oblik dela in negotovih najemnih razmer potencialnih brezdomcev. Ob tem so opozorili na pomen stanovanjske politike za ustvarjanje ustreznih bivalnih razmer in blažitev posledic revščine in socialne izključenosti, ki so ji mladi izrazito izpostavljeni.

Ne samo nezaposleni mladi, tudi mnogi zaposleni, ki za svoje delo ne prejemajo dostojnega plačila, živijo na robu revščine in so odvisni od staršev ali drugih podpornikov, so sporočili z mladinskega sveta.