DomovNaši krajiTomosova zgodba objela Koper

Tomosova zgodba objela Koper

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Včeraj so vsi navdušenci nad Tomosovimi stvaritvami na dveh kolesih v Taverni v Kopru podoživeli zgodovino teh legendarnih mopedov. Obiskovalcem se je pridružil tudi Vinko Forza, ki mu je za snovanje Tomosovih legend Mestna občina Koper predala darilo, ki ga je prejel iz rok podžupana Petra Bolčiča.

Muzej Tomosove zgodovine – Museo della storia di Tomos je dogodek “S Tomosom okrog Kopra” letos priredil prvič. Po besedah Steva Vujiča, enega od ustanoviteljev muzeja, si želijo, da bi ta dogodek v prihodnosti postal tradicionalen, saj je Tomos znan in priljubljen po vsem svetu, ne le v Sloveniji.

Tomos predstavlja pomemben del življenja Mestne občine Koper, kot nam je zaupal Stevo Vujić, je “zgodba Tomosa, zgodba ljudi, ki so ustvarili tovarno sredi ničesar, zgodba ljudi, ki so imeli vizijo in hrabrost začeti z ničle in prodreti v svet, kar je danes žal skorajda nemogoče,” in dodal, da “je vesel, da je tudi Mestna občina Koper prepoznala to in da pomaga ohranjati ta velik del zgodovine Koprčanov in nenazadnje tudi celotne nekdanje Jugoslavije.”

Med drugim so na včerajšnji prireditvi počastili spomin na preminula koprska voznika Rajka Picigo in Adriana Bernetiča. Razstavii so njuna dirkalnika.

Včeraj se je v Kopru zbralo skoraj 300 Tomosovih legend. Verjetno skoraj vsi modeli, ki so kadarkoli zapeljali na pot zgodovine prav iz znamenite koprske tovarne. Prava paša za oči so bile vse do zadnjih detajlov prenovljene “specialke”, ki so nekoč navduševale na motorističnih dirkah po vsem svetu.

Navdušil pa je tudi del otroškega programa, kjer je največ pozornosti požela razstava Tomosovih “drag racerjev”, ekstremnih, ročno predelanih motorjev, ki so jih skupaj sestavili člani Baril Riders in nekateri posamezniki. Med drugim so otrokom ponudili možnost vožnje z mini motom.

Za odlično vzdušje je poskrbela tudi glasbena kulisa, ki so jo pripravili Trio “teci teci”, Tomos band in Klapa Capris.