DomovNaši krajiV Bertokih praznovali krajevni praznik

V Bertokih praznovali krajevni praznik

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Tudi v Krajevni skupnosti Bertoki so s krajevnim praznikom počastili spomin na padle 2. okobra 1943. Krajevnega praznika se je udeležil tudi podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič.

Ob tej priložnosti so člani Zveze borcev NOB in krajani slavnostno položili cvetje na spomenik padlih, na katerem je zapisano: »Naj bo vam borcem NOB 1941–1945 večen spomin in trajna hvaležnost domovine, za katero ste žrtvovali svoja življenja«.

Drugi oktober 1943 je eden najbolj tragičnih dni v zgodovini Sv. Antona. Nemški okupator je po kapitulaciji Italije v želji po uničenju partizanskih enot in  zasedbi celotnega ozemlja izvedel ofenzivo. Domačini ta dogodek imenujejo štralamento, tudi štrlament ali razstrelament. Starejši krajani se še slikovito spominjajo, kako so usodnega jutra v vas prišli vojaki in streljali na vse, ki se niso uspeli pravočasno umakniti in skriti.

Tako je včeraj krajevna skupnost podelila priznanje Krajevni organizaciji ZB NOB Bertoki, in sicer v zahvalo za dvajset let organizacije Dneva borca Sermin in dolgoletno uspešno sodelovanje. Zahvala krajevne skupnosti za dolgoletno prostovoljno delo za dobrobit kraja, za ohranitev vrednot NOB in zgledno sodelovanje s krajevno skupnostjo pa je letos šla v roke Dragici Blagojevič .