DomovNaši krajiŠTUDIJ V KOPRU: Alma Mater Europaea s slovesno prireditvijo počastila odprtje novih prostorov

ŠTUDIJ V KOPRU: Alma Mater Europaea s slovesno prireditvijo počastila odprtje novih prostorov

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Visokošolska samostojna institucija Alma Mater Europaea – ECM je s slovesno prireditvijo in podelitvijo diplom počastila odprtje svojih novih prostorov v Kopru. Častni gost dogodka je bil znanstvenik in predsednik Evropske akademije znanosti in umetnosti prof. ddr. Felix Unger, zbrane pa sta nagovorila tudi predsednik in ustanovitelj Alma Mater Europaea prof. dr. Ludvik Toplak ter predstavnik Mestne občine Koper dr. Marko Vidnjevič.

Visokošolska samostojna institucija Alma Mater Europaea, ki deluje pod patronatom Evropske akademije znanosti in umetnosti iz Salzburga, s sedežem v Mariboru, je v Kopru odprla že četrto lokacijo v Sloveniji. Kot je povedal Toplak, so se za Koper odločili, ker ima privilegirano pozicijo. Koper je po njegovih besedah tradicionalno medkulturno odprto mesto na meji slovenskega, slovanskega, in italijanskega, romanskega, sveta. Glede na to, da je dvojezično mesto, poleg tega pa blizu Trsta in italijanskih univerz, s katerimi sodelujejo, so sem preselili italijansko skupino študentov.

Foto: ekoper.si

Vpis presegel pričakovanja

Z novim študijskim letom v Kopru ponujajo študijska programa fizioterapije in socialne gerontologije. Prvi odzivi so odlični, je zadovoljen Toplak. “Vpisalo se je nepričakovano veliko študentov iz Slovenije in še več iz Italije. V Kopru bo tako študiralo skupno 45 slovenskih študentov in po 30 italijanskih v vsakem letniku.” Ob tem je poudaril: Mi delamo to, kar drugi ne delajo. Ravno zato smo odprli fizioterapijo, ki je v tem prostoru ni, in socialno gerontologijo, program za aktivno staranje. Razmišljamo, da bi v Koper preselili tudi nekatere druge programe, za katere se bo izkazala potreba. Zaenkrat je najbolj perspektivna zagotovo socialna gerontologija, sledijo zdravstveni programi in integrativne zdravstvene vede.”

Alma Mater Europaea razvija programe, ki so deficitarni, zaposljivi na slovenskem in evropskem trgu dela, kvalitetni in služijo človeku, je še poudaril Toplak. “Smo institucija, ki v Sloveniji dobiva najmanj javne podpore, imamo pa najvišjo stopnjo zaposljivosti v državi – ta je praktično 100-odstotna,” je svoje besede z dejstvi podkrepil ustanovitelj institucije.

Ob tem se je zahvalil Mestni občini Koper, ki jih je sprejela in tako mladim omogočila obiskovanje zaposljivih programov. S prostori, ki so jih uredili v nekdanjem Koloseju na Trubarjevi 1, je zadovoljen. Lokacija je odlična, potrebujejo le še nekaj opreme in infrastrukture.

Lokacija je navdušila tudi posebnega gosta dogodka, profesorja Ungerja“Koper je idealno območje, ki zaradi bližine Trsta ponuja odlično možnost, da zgradimo kulturni most med Slovenijo in Italijo.” Kot je prepričan Unger, se bo Alma Mater v Kopru kmalu razširila tako kot v Mariboru. “Vesel sem, da sem lahko priča temu dogodku,” je še zaključil.

Ravno Unger je bil leta 2000 govornik na slovenskem kongresu kirurgov na Obali, kjer je dal odločno podporo ustanovitvi medicinske fakultete v Mariboru, tokrat pa je s svojo prisotnostjo podprl odprtje novih prostorov Alme Mater v Kopru. Predsednik Evropske akademije znanosti in umetnosti namreč podpira prizadevanja za razvoj visokega šolstva, tako kot podpira prizadevanja za razvoj slovenskega, zlasti medicinskega in zdravstvenega, izobraževanja.

Župana Mestne občine Koper Borisa Popoviča je na odprtju novih prostorov nadomeščal dr. Marko Vidnjevič. V imenu župana je pozdravil vse prisotne in izrekel dobrodošlico študentom. “Veseli nas, da smo lahko ravno Almi Mater dali te prostore, v katerih je nekoč domoval kino. Prepričani smo, da se kino nikoli več ne bo vrnil vanje, saj bo Alma Mater delovala odlično.”

Prireditev je z glasbenim nastopom popestril saksofonist Oto Vrhovnik, sklenila pa se je s podelitvijo diplomitalijanskim študentom v dvorani sv. Frančiška Asiškega.