DomovNaši krajiSprejem delegacije jadrnice Palinuro

Sprejem delegacije jadrnice Palinuro

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Koprski podžupan Alberto Scheriani je danes sprejel delegacijo šolske jadrnice italijanske vojaške mornarice Palinuro, ki je v zgodnjih jutranjih urah priplula v Koper. Trojambornico bomo v Kopru gostili do nedelje, možni so tudi vodeni ogledi.

Koper je postajanka na njihovi šestmesečni plovbi, pretežno po Mediteranu, ostalih šest mesecev pa na ladji izvajajo vzdrževalna dela in jo pripravljajo na varno plovbo.

Kot je ob tej priložnosti povedal kapitan fregate Giuseppe Valentini je njeno poslanstvo šolanje mladih dijakov, gojenje pomorske kulture in ohranjanje pomorske tradicije tega območja, v okviru svojih dejavnosti pa ladja Palinuro izvaja tudi številne raziskovalne projekte.

Kapitan pozitivno presenečen nad spoštovanjem pravic Italijanov pri nas

Kapitan je obenem izpostavil, da posadka zelo rada obišče mesta, ki so zgodovinsko povezana z Italijo, še toliko bolj pa mesta, v kateri še danes živijo pripadniki italijanske narodnostne skupnosti.

Tako je na krajšem obhodu mesta izvedel, da je na območju slovenske Istre več kot 3600 registriranih članov italijanske manjšine, bil pa je tudi pozitivno presenečen nad odkritim spoštovanjem pravic Italijanov, živečih na tem območju, in sicer z izobešeno zastavo na pročelju koprske mestne hiše.

Ladja ima sicer na svojem krovu dobrih 130 članov posadke, med katerimi je trenutno 50 dijakov beneške pomorske vojaške šole “Morosini”.

Jadrnica Palinuro je bila pred obiskom Kopra privezana v Trstu, ki je gostil evropski vrh Zahodnem Balkanu in trilateralno srečanje med Italijo, Francijo in Nemčijo – ob tej priložnosti so najvišji predstavniki treh držav atraktivno šolsko plovilo tudi obiskali. Danes se bodo na njen krov povzpeli tudi predstavniki občine, jutri (15.7.) in v nedeljo (16.7.) pa si bodo ladjo lahko ogledali vsi radovedneži.