DomovNaši krajiSREDNJEVEŠKI ČAS: 950. obletnica prve pisne omembe Istrskih vasi v Kubedu

SREDNJEVEŠKI ČAS: 950. obletnica prve pisne omembe Istrskih vasi v Kubedu

KulturaNaši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Društvo za šport, kulturo in turizem »SKALA« Kubed v soboto prireja srednjeveško obarvano prireditev, s katero bodo počastili 950. obletnico prve pisne omembe Istrskih vasi.

Istrske vasi Kubed (Cubida), Loka (Lovnca), Osp (Ozpo), Rožar (Razari), Truške (Trvsculo) ter vasi v hrvaški Istri Šterna (Steina) in Sv. Peter (Santi Petri), so prvič pisno omenjene v darilni listini iz leta 1067, s katero je nemški kralj Henrik IV. omenjene vasi podaril freinsinškemu škofu Ellenhardu.

Darilna listina, ki utemeljuje korenine slovenstva

Darilna listina, ki je bila leta 1067 predana  freisinškemu škofu Ellenhardu, je za Koper in širšo zgodovino Istre pomembna z več vidikov. Zapis imen vasi namreč že izdaja nemško glasoslovno prireditev, kar potrjuje dejstvo, da so škofje iz Freisinga na Bavarskem, ki so še do nedavnega v svojem samostanu stoletja hranili najstarejši slovenski zapis Brižinske spomenike, tu nedvomno naseljevali Slovane, in sicer od severa do severovzhoda, torej Slovence.

Na prireditvi bodo obudili zgodovino Kopra in njegove okolice, ki je izrazito zaznamovana z obmorsko lego nekdanjega otoškega mesta in nekdanjim strateškim položajem omenjenih vasi, ki so že v 11. stoletju botrovale k razvoju Kopra kot uspešnega obmorsko trgovskega mesta.

Foto: panoramio.com

Potovanje v srednji vek

Prireditev, ki bo v soboto, 10. junija s pričetkom ob 12. uri, bo potekala v srednjeveškem duhu. Ob poti proti gradu nad vasjo Kubed vas bodo tako v duh srednjega veka zapeljale srednjeveške stojnice, na katerih bo poleg prikaza srednjeveških obrti predstavljena tudi turistična ponudba. Predstavila se bodo tudi društva, ki delujejo v omenjenih vaseh ter bližnji okolici.

Za pravo srednjeveško poslastico pa bodo poskrbeli tudi trije srednjeveški tabori, kjer bo na ogled orožje, obleke, igre, okusili pa boste lahko tudi kulinariko iz 15. stoletja. Za dodatno popestritev bodo poskrbeli še društvo Šavrini in Šavrinke, osnovnošolci osnovne šole Gračišče ter glasbene skupine Vruja in Trio teci-teci.