DomovNaši krajiSVETLOBNA OKRASITEV KOPRA: Predvolilni čas je za marsikoga odlična priložnost za blatenje in širjenje neresnic!

SVETLOBNA OKRASITEV KOPRA: Predvolilni čas je za marsikoga odlična priložnost za blatenje in širjenje neresnic!

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Potem, ko se je na priljubljenem družabnem omrežju Facebook znova vnela polemika o postavitvi nove dekorativne razsvetljave v Kopru, nanjo z argumenti odgovarjajo pristojni na koprski občini: “Navedbe v zapisu Gibanja Skupaj so v celoti neresnične in za javnost zavajajoče, povrh vsega pa skrajno nespoštljive, žaljive in nesramne ter nevredne političnega gibanja, ki svoje delovanje opredeljuje z vrednotami povezovanja, solidarnosti in spoštovanja.”

Da je nova dekorativna svetlobna okrasitev v Kopru vzbudila veliko zanimanje v javnosti je dejstvo, ki ga ne gre zanikati. O njej so se na dolgo in široko razpisali tako domači kot tudi nacionalni mediji ter številni posamezniki, ki so svoje mnenje delili kar prek družbenih omrežij. Uporabniki so si bili večinoma enotni, da bodo dekorativne luči, svetlobni elementi in atraktivne figure v Koper privabili številne obiskovalce in turiste, so se pa seveda tudi tokrat našli posamezniki – seveda zapriseženi nasprotniki aktualnega župana Mestne občine Koper Borisa Popoviča, ki so novo pridobitev pospremili v zanje značilnem negativnem, predvsem pa skrajno žaljivem slogu.

Združeni v Gibanje Skupaj so se kot pravi poznavalci in strokovnjaki za dekorativno okrasitev poslužili najbolj nizkotnih prijemov in se prek sredstev javnega obveščanja lotili blatenja občine, njenega župana in vseh, ki so sodelovali v projektu nove dekorativne svetlobne okrasitve mesta Koper.

»Nikakor ne gre za samovoljno pljuvanje po najdragocenejši dediščini, še manj pa za diverzantska dejanja,« na Mestni občini Koper zavračajo in ostro  obsojajo zapise Gibanja Skupaj, ki namigujejo na to, da naj bi Mestna občina Koper s postavitvijo nove dekorativne okrasitve v starem mestnem jedru nedovoljeno posegla v prostor in grobo oskrunila našo kulturno dediščino. »Ravno obratno, v koprski občini gojimo spoštljiv odnos do naše zgodovine in pestre kulturne dediščine ter se zavedamo njenega pomena, zato skušamo v največji možni meri pri svojem delovanju omejiti posege v zaščitene objekte in kulturne spomenike kot tudi predhodno pridobiti vsa ustrezna soglasja ter pogoje zavoda za varstvo kulturne dediščine,« še pojasnjujejo.

Mestna občina Koper je pred začetkom postavitve pridobila tudi kulturno varstveno soglasje Zavoda za varstvo kulturne dediščine, pa čeprav postavitev elementov sploh ni predvidevala novih posegov v objekte, temveč je bila okrasitev postavljena na že obstoječa sidra.

Tako je bilo tudi pri postavitvi nove dekorativne svetlobne okrasitve v Kopru, kjer so namreč v veliki meri uporabili že obstoječa sidra oziroma kavlje na pročeljih mestnih hiš in palač, za katera so tako lastniki kot tudi Zavod za varstvo kulturne dediščine že pred leti podali soglasje. »Prav tako smo predhodno pridobili tudi soglasje vseh lastnikov objektov, na katerih so pritrdili nova sidra oz. kavlje,« še dodajajo, ob tem pa navajajo, da je je bilo teh (novih sider) izredno malo.

Nova svetlobna okrasitev Kopra je vpeta v že obstoječa sidra.

Mestna občina Koper je poleg tega pred začetkom postavitve pridobila tudi kulturno varstveno soglasje Zavoda za varstvo kulturne dediščine (št. 35104-0531/2018/2, izdano dne 11. 10. 2018), in sicer za izvedbo novoletne okrasitve objektov na Titovem trgu (Loggia, Pretorska palača, cerkev Marijinega vnebovzetja) in ob vratih Muda, pa čeprav postavitev elementov sploh ni predvidevala novih posegov v objekte, temveč je bila okrasitev postavljena na že obstoječa sidra.

V kulturnovarstvenem soglasju so zapisali, da je »po pregledu dokumentacije in izvedenem postopku Zavod za varstvo kulturne dediščine ugotovil, da je poseg sprejemljiv in da kulturno-varstveni pogoji niso potrebni«.

To izhaja tudi iz izdanega soglasja, kjer je jasno zapisano, da so bila svetlobna telesa postavljena na način, da vrtanje v strukturo objektov ni bilo potrebno, kot tudi da je bila okrasitev pripravljena tako, da bo tudi ostranitev le-te lahka, brez vidnih posledic na zavarovanih objektih.  Ob tem so zapisali še, da je »po pregledu dokumentacije in izvedenem postopku Zavod za varstvo kulturne dediščine ugotovil, da je poseg sprejemljiv in da kulturno-varstveni pogoji niso potrebni«.

»Iz zgoraj zapisanega zatorej izhaja, da so navedbe v zapisu Gibanja Skupaj v celoti neresnične in za javnost zavajajoče, povrh vsega pa skrajno nespoštljive, žaljive in nesramne ter nevredne političnega gibanja, ki svoje delovanje opredeljuje z vrednotami povezovanja, solidarnosti in spoštovanja,« še zaključujejo na Mestni občini Koper in dodajajo, da bo to potrdil tudi inšpekcijski postopek, ki naj bi ga sprožilo Gibanje Skupaj.