Teden Rdečega križa bomo z različnimi dogodki obeležili tudi v Kopru

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Od 8. do 15. maja v Sloveniji že nekaj desetletij poteka Teden Rdečega križa. Z različnimi dogodki ga bomo obeležili tudi v Kopru.

V tem času pravna oseba ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost v medkrajevnem in mednarodnem letalskem, železniškem, ladijskem in avtobusnem prometu ali opravlja dejavnost PTT, obračuna fizičnim in pravnim osebam, ki uporabljajo njihove storitve, prispevek v korist Rdečega križa Slovenije. Vlada Republike Slovenije je letos določila prispevek v višini 0,17 evra.

Teden Rdečega križa se začenja 8. maja

Teden Rdečega križa se začenja z 8. majem, svetovnim dnevom Rdečega križa in Rdečega polmeseca. Vsako leto mednarodno gibanje Rdeči križ in Rdeči polmesec s pomočjo svoje mreže 17 milijonov prostovoljcev in 450.000 zaposlenih doseže več kot 160 milijonov ljudi, ki potrebujejo pomoč.

Foto: Rdeči križ Slovenije

“Prostovoljci Rdečega križa predano delajo v domala vsaki skupnosti in ji dajejo svojo energijo in čas,” je dejal dr. Dušan Keber, predsednik RKS in dodal, da je svetovni dan Rdečega križa in Rdečega polmeseca, 8. maj, priložnost za priznanje prispevka in dosežkov milijonov prostovoljcev, članov in osebja po vsem svetu, ki vsak dan izkazujejo svojo zavezanost humanosti in si prizadevajo, da nihče ne bi bil zapostavljen.

Veščin nudenja prve pomoči se je treba naučiti že v osnovni šoli

Veščin nudenja prve pomoči in preprečevanja nezgod se je potrebno začeti učiti že v osnovni šoli in potem ta znanja v življenju obnavljati in nadgrajevati, zato Rdeči križ Slovenije v sodelovanju s 56 območnimi združenji RKS vsako leto organizira in izvaja preverjanja usposobljenosti osnovnošolskih ekip prve pomoči.

Prizorišče letošnjega državnega preverjanja, ki bo 11. po vrsti, bo tudi letos Mladinsko zdravilišče in letovišče RKS. Najboljših 9 ekip z regijskih preverjanj, ki so v preteklih tednih potekala po Sloveniji, bo v soboto, 13. maja 2017, pokazalo svoje teoretično in praktično znanje prve pomoči.

Foto: ljubljana.ozrk.si

Dogajanje v Tednu Rdečega križa bo živahno tudi v Kopru

V Tednu Rdečega križa se bodo po vsej Sloveniji odvijali številni dogodki. V Kopru boste lahko 8. maja obiskali sedež Rdečega križa Koper, saj bo tam od 7. do 12. ure potekal dan odprtih vrat. V torek, 9. maja, pa boste lahko sodelovali na brezplačni delavnici, ki bo od 9.30 naprej potekala v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper.

V četrtek, 11. maja, bo ob 9.30 v telovadnici Osnovne šole Koper prireditev RK in mladi prostovoljci za boljši svet s kvizom Kaj veš o Rdečem križu. Od 16. ure dalje pa se lahko udeležite dogodka Rak … lahko ga tudi preprečimo, ki bo potekal v sodelovanju z občinsko organizacijo RK Ankaran in raznimi zdravstvenimi organizacijami.

V sredo, 17. maja, bo od 11. ure dalje v Večgeneracijskem centru potekala brezplačna delavnica z naslovom Temeljni postopki oživljanja in uporabe AED. *