Koprsko mestno kopališče je tudi letos prejelo modro zastavo

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Marjetica Koper je ob današnjem odprtju mednarodne razstave navtike Internautica v Portorožu prejela že sedmo modro zastavo za naravno kopališče Mokra mačka. S tem se je koprsko mestno kopališče pridružilo 15 drugim prejemnikom modre zastave v Sloveniji.

Modra zastava je mednarodno priznan okoljski znak za trajnostno upravljanje kopališč in marin, ki je namenjen povečevanju okoljske ozaveščenosti na kopališčih, sooblikovanju okoljske etike in spodbujanju okoljsko odgovornega obnašanja.

Priznanje je potrditev trajnostno naravnane politike upravljanja koprskega mestnega kopališča, ki se kaže z zagotavljanjem najvišje kakovosti kopalnih voda, varnosti za kopalce in druge uporabnike plaže ter širše okoljske kakovosti na celotnem območju kopališča.

Priznanje je potrditev trajnostno naravnane politike upravljanja koprskega mestnega kopališča. Foto: ekoper.si

Slovenska turistična organizacija podpira okoljski znak modra zastava

Modra zastava, ki bo tudi v letošnji kopalni sezoni izobešena na koprskem mestnem kopališču, kopalcem in vsem ostalim obiskovalcem zagotavlja varen obisk plaže.

Razvoj sodobnega turizma se sooča z vrsto tveganj, med katerimi so tudi podnebne in okoljske spremembe. Turisti vse pogosteje iščejo zelene destinacije, ki so okolju prijazne. Okoljski znak modra zastava zagotavlja (eko)kakovost turistične destinacije in ponuja turističnemu gospodarstvu priložnost za dodatno promocijo, zato ga v Sloveniji že vrsto let podpira tudi Slovenska turistična organizacija.

Modra zastava, ki bo tudi v letošnji kopalni sezoni izobešena na koprskem mestnem kopališču, kopalcem in vsem ostalim obiskovalcem zagotavlja varen obisk plaže. Foto: arhiv ekoper.si

Modro zastavo podeljujejo v 47 državah po svetu

Program Modra zastava so pred 30 leti uvedli kot prvi program Mednarodne fundacije za trajnostno vzgojo in izobraževanje (FEE). V Sloveniji modre zastave podeljuje društvo Doves – FEE Slovenija, ki že vrsto let izvaja odmevne mednarodne okoljske programe za spodbujanje okoljske vzgoje in trajnostnega razvoja.

Modra zastava je bila podeljena 4266 naravnim kopališčem in marinam v 47 državah Evrope, Afrike, Nove Zelandije, Brazilije, Kanade in Karibov. Število podeljenih modrih zastav je vsako leto večje, saj za upravljavce kopališč in marin ter pristojne občine to pomeni dodano vrednost in kazalnik učinkovitosti turistične ponudbe ter zelenega turizma. *