DomovNaši krajiTokrat je na sceni … Ostržek

Tokrat je na sceni … Ostržek

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V Pretorski palači v Kopru so te dni na ogled nagrajena likovna dela obalnih, goriških, tržaških in videmskih dijakov, ki so v okviru štirinajstega natečaja Tokrat je na sceni … ustvarjali na temo Ostržka in njegove prispodobe realnosti. Razstava del mladih likovnikov je svoja vrata odprla minuli četrtek, ravno na dan, ko so v koprski Galeriji Meduza na Čevljarski ulici na ogled postavili nekoliko drugačno razstavo svetovno priznanega mojstra tetoviranja Alexa De Paseja z naslovom Vera pelle (Prava koža).

Likovni natečaj Tokrat je na sceni …, ki se izvaja pod okriljem pedagoško-razstavnega projekta Dijaki v ateljeju, je v letu 2005 zasnovala tržaška likovna umetnica Lorena Mati. Organizacijo je v svoje roke vzelo Kulturno društvo Opera Viva iz Trsta, pri projektu pa že vrsto let sodelujejo tudi Obalne galerije Piran.

V okviru projekta se čez vse šolsko leto na sodelujočih srednjih šolah zvrstijo številne ustvarjalne delavnice in aktivnosti, razstave, kot tudi sodelovanje na mednarodnem natečaju, katerega tema se iz leta v leto spreminja in je povezana z aktualnim družbenim dogajanjem ter problematiko sodobnega časa. Letošnja osrednja tema je Ostržek, ki nosi temeljno sporočilo brezčasne, vedno aktualne poučne zgodbe o odraščanju in pridobivanju popolne samostojnosti v življenju, ki je polno skušnjav in različnih preizkušenj. Pozitivna dejanja vedno premagajo napačne odločitve, zmote in napake, na katerih se učimo, da postanemo suverena in pozitivna odrasla oseba.

Dijaki so letos na natečaj prijavili 165 različnih likovnih izdelkov, med njimi kolaže, fotografije, grafike, risbe, slike, stripe, kiparske umetnine, video vsebine, tekstil in instalacije, ki kažejo na bogato ustvarjalnost, ozaveščenost in kritičnost mladih ustvarjalcev. Prispela dela je ocenjevala mednarodna strokovna komisija v sestavi Adriano Morettin, Lorena Matic, Ana Papež, Fulvia Zudic in Sabrina Zannier, med njimi pa izbrala najboljša in najbolj izvirna. Ta so že bila razstavljena v Trstu in Tržiču (Monfalcone), od prejšnjega tedna pa krasijo tudi koprsko Pretorsko palačo, projekt pa se bo sklenil 15. marca, s predstavitvijo videa in skupne publikacije v Vidmu (Udine).

Koprska Galerija Meduza vzporedno gostil zanimivo razstavo svetovno priznanega mojstra tetoviranja Alexa De Paseja z naslovom Vera pelle (Prava koža). Gre za enega izmed desetih najbolj iskanih umetnikov tetoviranja na svetu. Je direktor Oddelka za umetniško tetoviranje na Akademiji lepih umetnosti G. B. Tiepolo v Vidmu (Udine) in ustanovitelj spletnega portala Of The Map Tatoo v Italiji. Vse to je, predvsem po njegovi zaslugi, veliko prispevalo k dejstvu, da je tetoviranje danes enakovredna zvrst likovne umetnosti.  

Dogodek je organiziran ob podpori Regije FJK in v sodelovanju z Občinami Koper, Trst, Devin-Nabrežina, Tržič in Videm, TV Koper – Capodistria, Gimnazijo G. R. Carli, Gimnazijo A. Sema, Srednjo šolo Pietro Coppo, Umetniško gimnazijo Koper, Obalnimi galerijami Piran in SSIN Piran.