Tomosov blok oživel s študentskim dokumentarnim filmom in razstavo

KulturaNaši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Potem ko je Tomosov blok Eda Mihevca letos doživel temeljito prenovo, je včeraj postal stičišče vseh generacij. V pritličju so z ogledom filma Prosti čas nekoč pripravili odprtje večnamenskega prostora, ki bodo tudi v prihodnje služil za druženje lokalnih ustvarjalcev vseh generacij.

V pritličju Tomosovega bloka na Nazorjevem trgu 5 je začelo delovati Avtomatik delovišče, ki bo mesto polnilo z urbanističnimi, arhitekturnimi in krajinskimi vsebinami. »Lastnik nam je omogočil tri- do šestmesečno poizkusno brezplačno uporabo pritličja nebotičnika. Upam, da bomo tako sodelovali tudi vnaprej in da bo prostor dolgoročno zaživel,« je ob tej priložnosti povedala Tina Cotič, ki sodeluje v projektu Avtomatik delovišče. Skupina koprskih prostovoljcev je tako poimenovala večnamenski prostor v pritličju Tomosovega bloka in postavila razstavo Koper: Imaginarno.

V uvodu filmskega večera, ki ga je organiziral Študentski svet Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem v sodelovanju s Centrom dnevnih aktivnosti za starejše občane Koper, je Tina Cotič (UP PEF) dodala, da je številčen obisk tako starejših občanov kot študentov jasen pokazatelj, da Koper tak prostor potrebuje.

V nadaljevanju je povezovalec večera in režiser filma Prosti čas nekoč Lovrenc Habe, absolvent na Pedagoški fakulteti, zbranim predstavil podrobnosti snemanja na Črnem Vrhu pri Idriji in jih z narečnimi besedami popeljal v to hribovsko vas. Po ogledu filma je sledila diskusija in primerjanje spominov starejših Koprčanov z izkušnjami starejših pričevalcev iz filma.