DomovNaši krajiTomosov blok v novi, moderni preobleki že prihodnje poletje

Tomosov blok v novi, moderni preobleki že prihodnje poletje

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Pred dnevi so se začela vzdrževalna dela v nekdanjem Tomosovem bloku v središču mesta Koper, ki ga bo poslovna naveza podjetij CGP – Ing in Clipplus v naslednjih mesecih temeljito prenovila in ga preuredila v sodoben, predvsem pa nadstandardno opremljen stanovanjski objekt. Če gre vse po načrtih, se bodo dela začela v kratkem, prvi stanovalci pa bi se lahko vanj naselili še pred poletjem prihodnje leto.

Tomosova stolpnica na izjemni lokaciji v starem mestnem jedru Kopra bo v kratkem dobila povsem novo preobleko. Sodobno zasnovana bo, poleg 15 apartmajev in 22 stanovanj, v pritličju pridobila kar nekaj skupnih površin, ki bodo namenjene tako stanovalcem kot tudi zunanjim obiskovalcem. Priprave na uradni začetek prodaje stanovanj so že v teku, trenutno zbirajo rezervacije, interesentov je veliko, pravijo v podjetju Clipplus, ki se skupaj s podjetjem CGP-ing podpisuje pod ta projekt, a med njimi zaenkrat ni tujcev.

»Objekt bomo v celoti prenovili, v skladu s projektnimi pogoji in pridobljenim soglasjem Zavoda za varstvo kulturne dediščine bomo obdržali glavne značilnosti objekta in mu dodali jekleno konstrukcijo s senčili na južni fasadi ter ga tako vizualno in funkcionalno posodobili. Fasado bomo izolirali s kameno volno in vgradili sodobno stavbno pohištvo s termoizolacijskimi stekli,« nam še pojasnjujejo.

V prvih treh etažah bodo ohranili prvotno tlorisno zasnovo manjših stanovanj, ki jih bodo preuredili v manjše apartmaje, po pet v vsakem nadstropju, velikosti med 40 in 65 kvadratnih metrov.

V prvih treh etažah bodo ohranili prvotno tlorisno zasnovo manjših stanovanj, ki jih bodo preuredili v manjše apartmaje, po pet v vsakem nadstropju, velikosti med 40 in 65 kvadratnih metrov. Apartmaji na južni strani bodo imeli tudi balkon, s pogledom na mestno jedro, tisti na severni strani, pa bodo imeli čudovit pogled na morje. Povsem drugače je v višjih etažah, kjer bodo rušili predelne stene in prostore preuredili v več sodobnih stanovanj, ki bodo po površini med 65 in 119 kvadratnimi metri. Centralni hodnik, ki je bil umeščen v središče objekta bodo prestavili na stran, ob severno fasado in ga uredili v odprti, pokriti hodnik t.i. gank. Vsa stanovanja bodo zato imela dvosmerno oziroma celo trosmerno orientacijo in bodo zračna, imela bodo tudi velik balkon, s pogledom na mesto Koper, ki bo obložen z leseno talno oblogo in bo služil kot podaljšek dnevne sobe.

Na vrhu bodo uredili ‘penthouse’ stanovanje, ki se ponašalo z 112 kvadratnimi metri stanovanjskih površin in kar 156 kvadratnimi metri veliko strešno teraso, ki bo idealnen prostor za sprostitev po napornem dnevu.

V pritličnih prostorih bosta najverjetneje svoj prostor našla dnevna kavarna in muzej Tomosovih motorjev, v katerem bi lahko poleg kultnih motorjev stanovalci in obiskovalci spoznavali in občudovali zgodovino tega objekta. V kletnih prostorih, ki so v lasti vseh etažnih lastnikov, pa nameravajo urediti skupno pralnico s pralnim in sušilnim strojem ter veliko garažo, namenjeno parkiranju koles in motorjev. Garaže za avtomobile niso predvideli, saj bodo lastniki apartmajev in stanovanj lahko kupili lastniško parkirno mesto v garažni hiši v neposredni bližini, na Muzejskem trgu, ki se bo prav tako začela graditi v kratkem.

Centralni hodnik, ki je bil umeščen v središče objekta bodo prestavili na stran, ob severno fasado in ga uredili v odprti, pokriti hodnik t.i. gank.

S prenovo bo objekt postal tudi energetsko varčnejši. Poleg nove fasade, stavbnega pohištva in tlakov, bodo zvočno izolirali tudi vse notranje stene, celotno južno fasado pa pred soncem zaščitili z zgibnimi senčili. Povsem obnovili bodo tudi elektro, vodovodne in strojne inštalacije, ki bodo narejene v s skladu z najvišjimi standardi in so ključnega pomena za varno predvsem pa kakovostno življenje in bivanje, za potrebe ogrevanja in hlajenja objekta pa bodo vgradili toplotno črpalko.