DomovNaši krajiUrbani park kot oblika sodobnega javnega prostora za druženje

Urbani park kot oblika sodobnega javnega prostora za druženje

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Prostori galerije moderne in sodobne umetnosti »Lepa Vida« na Kidričevi ulici v Kopru so te dni prizorišče razstave natečajnih rešitev za ureditev urbanega parka ob Semedelski promenadi v Kopru.

V koprski galeriji »Lepa Vida« si lahko te dni ogledate idejne zamisli šestih arhitekturnih birojev, ki so v okviru javnega natečaja iskali rešitev, kako oplemenititi in na novo ovrednotiti degradiran prostor, ujet med Semedelsko promenado in Piransko cesto ter makadamskim parkiriščem za tržnico in t.i. kanalom Grande, in ga nameniti zelenim, parkovnim površinam.

galerija

Na tem območju, ki danes žal ne služi nobenemu namenu, bi lahko svoj prostor našel mestni park s povezovalnimi, sprehajalnimi potmi in različnimi športno-rekreativnimi, kulturnimi oziroma drugimi vsebinami. Biroji so v okviru svojih zamisli podali tudi rešitev za ureditev kanala Grande, kot tudi več različic, kako nove zelene površine smiselno povezati z okolico, kamor med drugim sodi mestno sprehajališče Semedelske promenade.

Vse razstavljene zamisli je v začetku meseca septembra pregledala in ocenila strokovna komisija ter med njimi izbrala tri najboljše, najizvirnejše, ki bodo prejele tudi denarno nagrado. Od vseh jih je najbolj navdušila zamisel arhitekturnega biroja Enota projektiranje, ki je postregla z nekoliko drugačno vizijo modernega in urbanega mestnega parka, s pestro vsebino. Kot so zapisali gre pri tej zamisli za »odmik od klasičnega razumevanja parka kot prostora sprostitve« ter za »dinamično percepcijo, raznolikost in pestrost pogledov«, skratka za predlog, ki vsebuje element sodobnega javnega prostora. Ta se odraža v spontanosti programov, ki so fleksibilni in se lahko prilagajajo skladno z dušo mesta, predvsem pa v okviru potreb in želja uporabnikov.

Drugo nagrado so si z zasnovo parka, ki se odpira proti sprehajalnim površinam in morju ter tako prostor namenja tudi ureditvi mestne plaže, prislužili Guzič Trplan Arhitekti. Ta rešitev ponuja možnost raznovrstnih vsebin in navezav na že obstoječo športno in drugo infrastrukturo. Na tretje mesto je komisija uvrstila biro Ravnikar Potokar, ki območje deli na zeleni del, ki predstavlja urbani park, in del, na katerem prevladujejo tlakovane površine namenjene plaži, vse skupaj pa je prepredeno z različnimi programskimi vsebinami.

Vse tri nagrajene zamisli, kot tudi nenagrajene tri idejne rešitve si lahko v galeriji Lepa Vida na Kidričevi ulici v Kopru ogledate naslednjih štirinajst dni, vsak delovnik (od ponedeljka do petka), med 10. in 14. ter 16. in 18. uro. Sredi meseca oktobra pa bo javnost lahko prisluhnila tudi uradni predstavitvi najboljše idejne rešitve in podala svoje pobude za izboljšanje le-te, kar bo temelj ureditve danes še degradiranega območja med kanalom Grande in Semedelsko promenado.

Naj spomnimo, da so na natečaju sodelovali različni ponudniki, pet (biro DBA samostojnega podjetnika Damjana Bradača, Enota projektiranje d.o.o. z avtorjem Milanom Tomacem, arhitekturni atelje Medprostor z avtorjem Rokom Žnidaršičem, Multiplan arhitekti, arhitekturno projektiranje z Alešem Žnidaršičem in biro Ravnikar Potokar arhitekta Roberta Potokarja) je bilo predhodno vabljenih, enega – biro Guzič Trplan Arhitekti z avtorjem Gregorjem Trplanom – pa je komisija izbrala na podlagi prijave za predhodno ugotavljanje usposobljenosti.