DomovNaši krajiV Borštu so se razveselili mediteranskega vrta in defibrilatorja

V Borštu so se razveselili mediteranskega vrta in defibrilatorja

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Včeraj so v Borštu odprli zadnjega od treh mediteranskih vrtov, ki jih je Mestna občina Koper skupaj s projektnimi partnerji uredila v okviru projekta MEDS Garden. Priložnost so izkoristili tudi za predajo defibrilatorja predsedniku krajevne skupnosti Boršt Josipu Kodarinu ter predstavitev projekta prvih posredovalcev, ki ga sofinancira Mestna občina Koper.

Potem, ko je koprska občina pred tedni namenu predala vrt na lokaciji Purissime na spodnjih Škofijah, le nekaj dni za tem pa še vrt v Bertokih, je včeraj svoja vrata odprl še mediteranski vrt ob stari šoli v Borštu. Tudi ta bo deloval kot učni didaktični center za ohranjanje in promoviranje tradicionalnega rastlinstva ter kulinarike severnega Jadrana, hkrati pa predstavlja nov prostor druženja in srečevanja za krajane Boršta.

 

 

Vrt se razprostira na 500 kvadratnih metrih površine, na katerih je mogoče občudovati kar 182 različnih trajnic in 14 enoletnic, ki bodo zasajene šele v spomladanskem času, kot tudi vodnjak, ki je zelo značilen mediteranski element vrtov in dvorišč. Razdeljen je v več tematskih gred: v prvi gredi, obdani s kamniti bloki iz istrskega kamna, ki so jo poimenovali medovita greda, so različna zelišča in rastline, kot so sivka, coreopsis, ameriški slamnik, žajbelj, sledi okrasna greda s cipresami, asterami in pittosporumom ter sadna greda z aronijami, rožmarinom, ribezom in kosmuljami. V vrtu najdemo tudi okrasno oz. uporabno gredo zelišč ter zelenjavno gredo, v kateri so zasajene artičoke, pehtran, jagode in beluši, kot tudi sadni vrt s češnjo, žižolo, granatno jabolko in skorš.

Vrt je koprska občina skupaj s šestimi partnerji uredila v okviru projekta Avtohton mediteranski vrt in kulinarika za ohranitev tipične identitete regije – MEDS Garden, pod okrilje katerega sodita še dva že odprta vrtova v sosednji Italiji, in sicer Orto del Brenta pri Benetkah in Friul pri Pordenonu. V vseh vrtovih bodo v naslednjih letih izvajali številne aktivnosti, od vodenih ogledov, delavnic in tečajev za najavljene skupine, tisti na Purissimi pa omogoča tudi kuharsko ustvarjanje v učni kuhinji, v kateri bodo občasno prirejali tudi kulinarične istrske večere.

»Želim si, da bi bil ta vrt v ponos ne samo krajanom temveč vsej krajevni skupnosti in da bi ga kot svojega uporabljali tudi od drugod,« je novo pridobitev pozdravil predsednik sveta krajevne skupnosti Boršt Josip Kodarin in ob tem dodal, da bo krajevna skupnost v naslednjih letih poskrbela tudi za objekt nekdanje šole, saj ga Mestna občina Koper ne bo prodajala.

Zbrane je včeraj v imenu Mestne občine Koper in župana Borisa Popoviča pozdravil vodja urada za družbene dejavnosti in razvoj MOK Timotej Pirjevec: »Tako kot je Mestna občina Koper del Mediterana, je tudi podeželje del Mestne občine Koper in tega se na koprski občini dobro zavedamo, zato poskušamo z lastnimi sredstvi, kot tudi s sredstvi iz naslova čezmejnega sodelovanja, ohranjati bogato naravno in kulturno dediščino«. Kot je poudaril, je lahko na novo urejen mediteranski vrt tudi del pestre turistične ponudbe kraja, kot tudi nov prostor druženja in srečevanja ljudi, ki tukaj živijo.

V Borštu so se razveselili defibrilatorja

Odprtje mediteranskega vrta je včeraj pospremila še predaja defibrilatorja, ki bo poslej na voljo v prostorih krajevne skupnosti Boršt. V imenu krajevne skupnosti je novo pridobitev prevzel njen predsednik Josip Kodarin in obljubil, da bodo vrata v prostore, v katerih bo shranjen defibrilator, vselej odprta. Ob tej priložnosti je predsednica koprskega območnega združenja Rdeči križ Marta Vrčon Komel predstavila še projekt prvih posredovalcev, ki ga financira tudi Mestna občina Koper.

Foto: Breda Kranjc

Gre za usposabljanje laikov za nudenje prve pomoči, kar je ključno zlasti v trenutkih, ko je človeško življenje najbolj ogroženo. »Gre za situacije, v katerih je takojšnje ukrepanje bistvenega pomena, kar pa je v tako oddaljenih krajih kot je vaš Boršt, zelo težko. Ravno v teh primerih je pomembno, da so krajani usposobljeni in pripravljeni pomagati sokrajanu ter mu nuditi prvo pomoč dokler na kraj dogodka ne pride nujna medicinska pomoč,« je še zaključila.

Ob tej priložnosti so zbrane podučili, kako deluje defibrilator: