DomovNaši krajiV Centru mladih Koper o odzivih na stisko sočloveka

V Centru mladih Koper o odzivih na stisko sočloveka

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Center mladih Koper bo v sredo, 9. novembra 2016, ob 18. uri gostil predstavitev in premierno predvajanje eksperimenta »Kako se odzivamo na stisko sočloveka?« .

Dogodek bo vodil slovenski psiholog Matic Munc, v goste pa prihaja tudi znan slovenski raper Zlatan Čordić – Zlatko, ki skrb za družbeno stvarnost kaže skozi umetniško delovanje.

s42_26_zlatko_xx_3_fbimage
Raper je celotni Sloveniji znan po tem, da je vselej brez dlake na jeziku. Foto: govori.se

Zavod Primorsko svetovalno središče (PRIMSS) je v začetku oktobra v sodelovanju s psihologom Maticem Muncem izvedel socialni eksperiment, s katerim je preveril odziv posameznika na primer duševne stiske v javnosti.

Ali prepoznamo stisko sočloveka in se nanjo odzovemo?

“Z namenom ozaveščanja javnosti o pomenu duševnega zdravja smo v začetku oktobra, ko obeležujemo tudi Svetovni dan duševnega zdravja, izvedli terenski socialni eksperiment, s katerim smo preverjali, kako se na improvizacijo duševne stiske odzivajo mimoidoči. Izhajali smo iz socialnega fenomena razpršene odgovornosti, ki pravi, da se v gruči ljudi odgovornost za morebitne posledice pasivnosti hitro razprši,”  pojasnjuje Nikolina Jeretič, strokovna vodja PRIMSS.

maxresdefault (2)
Izsek socialnega eksperimenta, ki ga je v začetku oktobra izvedel zavod PRIMSS. Foto: youtube.com
Predstavitvi sledi analiza in pogovor o eksperimentu ter duševnem zdravju, saj je bila poleg eksperimenta izvedena tudi anketa, s katero so preverjali, kaj za anketirance pomeni biti duševno zdrav in kako pri sebi in drugih prepoznajo duševno stisko. *