DomovNaši krajiDrevi v koprskem gledališču premiera Jeklene magnolije

Drevi v koprskem gledališču premiera Jeklene magnolije

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V Gledališču Koper bo drevi ob 20. uri premiera predstave Jeklene magnolije Roberta Harlinga. Celotno dogajanje igre je umeščeno v frizerski salon majhnega mesteca, kjer ženske med urejanjem zunanjosti razgaljajo svoja čustva in razkrivajo intimo. Predstavo je režirala Katja Pegan.

gledališče-koper
Poleg predstave Jeklene Magnolije vas v gledališču čaka še pester program predstav. Foto: arhiv ekoper

O predstavi

Dogodki v salonu, “kamor še ni stopila moška noga”, se vrtijo okrog zadnjih dveh let in pol življenja mlade Eme, vendar se njena zgodba – prizadevanje za materinstvo, bolezen, odločitev, da bo kljub vsemu zanosila, in posledično poslabšanje zdravstvenega stanja – ne dogaja na odru.

Vidimo le obrobne dogodke, slišimo reakcije obiskovalk frizerskega salona na prelomnice iz Eminega življenja in življenja ljudi iz njene bližine. Ženske prestrezajo zunanje dogodke, se nanje odzivajo ter v na videz neobveznem klepetu razkrivajo kompleksna čustvovanja in svoje intimne spopade z bolj ali manj usodnimi križi in težavami, so zapisali v koprskem gledališču, ki je predstavo na oder postavilo v koprodukciji s SNG Nova Gorica.

251-magnolije01
Jeklene magnolije je režirala Katja Pegan. Foto: Gledališče Koper

Jeklene magnolije o moči in povezanosti žensk

Za oksimoronskim naslovom Jeklene magnolije se skriva komična melodrama o šestih ženskah, ki vsaka po svoje rešujejo svoje probleme in dokazujejo, da so pogosto močnejše od moških. Jeklene magnolije so krstno uprizorili leta 1987 v New Yorku, dve leti pozneje je njihov avtor Robert Harling napisal še filmski scenarij, v filmu je nato nastopilo šest filmskih zvezd: Sally Field, Dolly Parton, Shirley MacLaine, Daryl Hannah, Olympia Dukakis in Julia Roberts.

V predstavi nastopajo Nataša Tič Ralijan, Maja Nemec, Helena Peršuh, Anja Drnovšek, Mojca Partljič in Lara Jankovič.

Besedilo je prevedla Alenka Klabus Vesel, dramaturginja je Ira Ratej, scenograf Milan Percan, kostumograf Alan Hranitelj, avtor glasbe pa Mirko Vuksanović.

Novembra v Gledališču Koper kar dve premieri