DomovNaši krajiV Dolu pri Hrastovljah predstavili aktivnosti po izlitju kerozina

V Dolu pri Hrastovljah predstavili aktivnosti po izlitju kerozina

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Po iztirjenju vlakovne kompozicije na železniški progi v Dolu pri Hrastovljah in izlitju kerozina na drugem vodovarstvenem območju reke Rižane 25. junija letos so pristojni izvedli številne aktivnosti za odpravo posledic okoljske nesreče in ukrepe za nemoteno zagotavljanje pitne vode na območju slovenske Istre. Na pobudo župana MOK Aleša Bržana so predstavniki operativne skupine in nekaterih drugih služb krajankam in krajanom Krajevne skupnosti Črni Kal včeraj predstavili vse izvedene aktivnosti in stanje po izlitju kerozina konec junija.

Včeraj so v dvorani Gasilskega doma v Dolu predstavniki Agencije RS za okolje, Geološkega zavoda Slovenije, Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Slovenskih železnic in Direkcije RS za vode krajankam in krajanom predstavili stanje in izvedene aktivnosti po junijski železniški nesreči. Kot je povedal koprski župan Aleš Bržan, je srečanje sklical zaradi boljše informiranosti najbolj prizadetih krajanov: »Naši ljudje, tu v tej krajevni skupnosti, so najverjetneje tako kot vsa Slovenija tudi informirani o tem, da je prišlo do nesreče na železniški progi.

Vidijo precej ljudi, ki hodijo po njihovih parcelah, ki nekaj delajo, ampak niso dovolj informirani o tem, kaj se dejansko dogaja, kako se rešujejo problemi.« Župan je sicer kljub začetnim zapletom pri koordinaciji dosedanje ukrepe ocenil kot dobre. »Na žalost smo še vedno v strahu, do onesnaženja vodnega vira še vedno lahko pride, pripravljeni pa smo na vse ukrepe, vsaj na nivoju našega vodovoda,« je dodal.

Agencija RS za okolje je v sredo izdala odločbo, s katero monitoring vode na območju Hrastovelj prevzemajo Slovenske železnice. Kot je navedel direktor SŽ Infrastruktura Matjaž Kranjc, pa to ne pomeni, da bodo zdaj železnice nadzirale same sebe. Po določbi morajo namreč SŽ »pri pooblaščenem izvajalcu za jemanje vzorcev in pri pooblaščenem laboratoriju izvesti oz. naročiti monitoring.« Torej bodo monitoring izvajale pooblaščene ustanove, podatke pa bodo posredovali tako Arsu kot Rižanskemu vodovodu, je pojasnil Kranjc. Poleg tega morajo SŽ izvesti tudi ukrepe za aktivacijo vrtine V3 ter pripraviti operativne načrte za morebitno črpanje kerozina oz. onesnažene vode iz onesnaženih vrtin. Načrte bodo skladno z odločbo predložiti Arsu v potrditev do konca avgusta, je še opozoril Kranjc.

Vršilka dolžnosti generalne direktorice Agencije RS za okolje Lilijana Kozlovič je poudarila, da k sreči do okoljske škode tudi zaradi vseh sprejetih ukrepov ni prišlo. Med drugim je Arso v določbi, s katero je monitoring poveril povzročitelju, torej Slovenskim železnicam, natančno določil načrt ravnanja za preprečitev širitev onesnaženja v primeru, da do onesnaženja pride. Pripravljene imajo tudi ukrepe za primer večjih padavin in so pripravljeni na morebitno odstranjevanje onesnaženja.