DomovNaši krajiNa Kopališču Žusterna do nadaljnjega rdeča zastava

Na Kopališču Žusterna do nadaljnjega rdeča zastava

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V jutranjih urah smo bili obveščeni o tem, da so se v hudournik v Žusterni, ki se izteka v morje, izlile odpadne vode iz bližnje fekalne kanalizacije. Šlo je sicer za zelo majhne količine fekalne vode, a je Javni zavod za šport MOK kljub temu takoj na kopališču izobesil rdečo zastavo in kopalkam ter kopalcem do nadaljnjega omogočil brezplačno kopanje na bazenu.

Stanje na terenu so si dopoldne ogledali predstavniki Mestne občine Koper, Javnega zavoda za šport MOK, Nacionalnega inštituta za javno zdravje – Območna enota Koper in Marjetice Koper ter ugotovili, da je šlo za manjši izpust fekalnih voda, ki se je zgodil v okviru čiščenja zamašenega kanalizacijskega jaška v neposredni bližini hudournika. Vzrok za zamašitev je bil večji tekstilni predmet, ki so ga uporabniki odvrgli v kanalizacijski sistem.

Naslednje tri dni bo Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano v Kopru na treh lokacijah po navodilu Agencije RS za okolje izvajal analize kakovosti kopalne vode, in sicer neposredno na izlivu, na kopališču v Žusterni (ob otroškem bazenu) in na Moletu. V tem času bo na kopališču visela rdeča zastava, koprski Javni zavod za šport pa bo kopalcem omogočil brezplačno uporabo bazena.

Ob tem Mestna občina Koper občanke in občane poziva, naj v kanalizacijski sistem ne mečejo predmetov, ki tja ne sodijo.