DomovNaši krajiV koprski občini odprli še tri Demenci prijazne točke

V koprski občini odprli še tri Demenci prijazne točke

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Včeraj so v Kopru odprli kar tri Demenci prijazne točke: prvo v Obalnem domu upokojencev na Markovcu, drugo v Gerontološkem centru v Olmu in tretjo v Domu upokojencev Ptuj – enota Koper, na katerih lahko bolniki, njihovi svojci, prijatelji in širša javnost pridobijo vse informacije o demenci in razvoju te bolezni, se naučijo, kako jo prepoznati in na kakšen način z njo sobivati ter pomagati tistim, ki potrebujejo pomoč.

»Demenca je bolezen, o kateri smo nedavno vedeli zelo malo, o njej se ni govorilo, ljudje je niso znali pravočasno prepoznati. Pa vendar je pomembno vedeti, kakšni so prvi znaki, kako jih zaznati in prepoznati, ter kako ravnati z bolniki in z njimi komunicirati,« je ob tej priložnosti dejala Štefanija Lukič Zlobec, predsednica združenja Spominčica, kjer so nacionalno kampanjo ozaveščanja o tej bolezni začeli pred dvema letoma. Prvo demenci prijazno točko so odprli v prostorih urada Varuhinje človekovih pravic, kmalu zatem so sledile še druge. Včeraj so v Kopru odprli 99., 100. in 101. točko, v naslednjih dneh bodo točki odprli tudi v Sežani in na Fakulteti za socialno delo v Ljubljani. Prvo Demenci prijazno točko je Koper dobil lani, nahaja se v prostorih Centra dnevnih aktivnosti na Bonifiki.

»Interesa za širitev mreže Demenci prijaznih točk je izredno veliko, kar je pozitivno in dobrodošlo, saj si želimo znanjem in uporabnimi informacijami priti v vsak kraj in ozavestiti vsako družino,« je še dodala.

Direktorica Doma upokojencev Ptuj – enota Ptuj Jožica Šemnički in podžupanja Mestne občine Koper Olga Franca.

Odprtja Demenci prijazne točke v Domu upokojencev Ptuj seje razveselila tudi direktorica Jožica Šemnički, ki si želi, da bi bile izkušnje vseh, ki bodo pri njih poiskali uporabne informacije in znanje o bolezni, pozitivne in da bo ozaveščena lokalna skupnost prispevala k temu, da bodo prihodnji bolniki z demenco deležni prijazne in razumevajoče obravnave ter strokovne oskrbe.

V imenu Mestne občine Koper se je dogodka udeležila podžupanja Olga Franca, zadolžena za podeželje, področje zdravstva in sociale ter zbranim namenila nekaj besed: »Bistvenega pomena je, bolnikom omogočiti, da čim dlje časa ostanejo v svojem domačem okolju. Na ta način prispevamo k oblikovanju demenci prijaznega okolja, tudi v javnih ustanovah kot so knjižnice, zdravstveni domovi, ljudske univerze, banke in trgovine ter omogočamo večjo vključenost oseb z demenco in njihovih svojcev v skupnost, saj zagotavljamo večjo varnost, mobilnost in dostopnost do storitev, ki jih osebe z demenco v zgodnji fazi bolezni še lahko samostojno uporabljajo

 

Ob tem je poudarila, da se občina zaveda, da se s številom obolelih veča tudi potreba po varstvu teh oseb, zato je že aktivno pristopila k pripravi idejne zasnove za vzpostavitev bivalne enote za osebe z demenco na območju bivše karavle na Plavjah, s katero bi zagotovili 72 ležišč, namenjenih osebam z demenco.

Demenci prijazne točke so namenjene predvsem bolnikom z demenco v prvi zgodnji fazi, ki živijo še doma, v svojem okolju, a zaradi bolezni včasih ne vedo, kje so, ne najdejo poti domov. Prav je, da te težave prepoznamo, da jim znamo nuditi pomoč. Točke so hkrati namenjene svojcem bolnikov z demenco, ki se soočajo s stiskami in hudim bremenom te bolezni, ki lahko traja od 10 do 15 let, saj nudijo dodatne informacije, pomoč in podporo.