DomovNaši krajiV Kopru srečanje vseh slovenskih srednjih ekonomskih šol

V Kopru srečanje vseh slovenskih srednjih ekonomskih šol

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Srednja ekonomsko-poslovna šola Koper je včeraj gostila 5. Ekonomijado. Na njej je sodelovalo 26 srednjih ekonomskih, upravnih in trgovskih šol iz Slovenije z 78 dijaki, 53 mentorji ter 26 ravnatelji. Srečanje je potekalo v znamenju spoznavanja znamenitosti Kopra in tkanja novih prijateljskih vezi. 

Slavnostni začetek 5. Ekonomijade se je odvijal v dvorani sv. Frančiška z dobrodošlico in uvodno prireditvijo, ki sta jo povezovali dijakinji Zina Ban in Nika Alandžak, glasbeno pa sta ga popestrila Lara Kadis in Timotej Majer.

Udeležence so slavnostno nagovorili ravnateljica SEPŠ Koper, Branka Žerjal, podžupan Mestne občine Koper, Peter Bolčič, predsednik Skupnosti ekonomskih, trgovskih in upravnih šol, Dušan Vodeb ter direktor Centra RS za poklicno izobraževanje, Elido Bandelj.

Tema letošnje pete Ekonomijade je bili “Vodnjaki v Kopru”, kot pomemben družbeni  gospodarski vir življenja.

“Tema se med drugim navezuje tudi na projekt Voda, ki smo ga septembra 2017 izvajali v okviru tedna kulturne dediščine na šoli. Ker pa je človeški naravi blizu tudi lepota in uporabnost, so vodnjaki tudi poseben arhitekturno-umetnostni dosežek, ki priča o človeških usodah, zato so dijaki ob koprskih vodnjakih pripravili določene teme, povezane s šolskimi predmeti,” nam je zaupala ravnateljica šole Branka Žerjal.

Dijaki so skupaj z mentorji svojo raziskovalno pot začeli pri vodnjaku sredi odprtega atrija Ekonomsko-poslovne šole Koper, nadaljevali k vodnjaku na trgu Brolo, ter se ustavili tudi pri znamenitem vodnjaku Da Ponte na Prešernovem trgu, vodnjaku Nevesta na Hlavatyjevem trgu in vodnjaku na Carpacciovem trgu.

Po odkrivanju znamenitosti Kopra je vodja Turistične organizacije Koper Tamara Kozlovič dijakom predstavila Strategijo razvoja turizma v Mestni občini Koper do leta 2025 in jih tako seznanila z izzivi Kopra v prihodnje. Vodja stikov z javnostmi koprski univerzi, Mirella Baruca, pa jim je predstavila fakultete, ki delujejo v okviru Univerze na Primorskem.

Peta Ekonomijada se je zaključila s slavnostno podelitvijo “Gazelice”, podelitvijo nagrad za najbolj aktivno učno podjetje v tekočem šolskem letu ter podelitvijo pokalov šolam organizatorkam petih Ekonomijad. Podelitev nagrad je glasbeno popestril bend SEPŠ Koper v sestavi Timoteja Majerja, Jerneja Žavbija in Zine Ban in plesalca Plesnega centra Fiona, Jovana Kockar in Žan Rabar.