V Kopru vse nared za 11. Sladko Istro

Naši krajiNoviceProsti časTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Jutri in v nedeljo bo osrčje mesta med 9. in 19. uro gostilo 11. mednarodni festival sladic in sladkih izdelkov Sladka Istra. Tudi letos kot običajno z dobrodelno noto, letošnja novost Sladke Istre pa bo trajnostna naravnanost prireditve.

Približno 150 stojnic s sladkimi izdelki bo jutri in v nedeljo preplavilo Titov, Prešernov, Staničev in Gortanov trg ter Taverno, Carpacciov trg in trg pri Upravi za pomorstvo. Istrski ponudniki bodo na Titovem trgu, na Prešernovem bodo stojnice z izdelki s slovenskih kmetij in društev iz Slovenije. Sladka Slovenija bo zavzela Gortanov trg, medtem ko bo na Staničevem trgu t.i. Sladki svet. V Taverni in na Carpacciovem trgu bo kot običajno Dežela čokolade, Dežela vin in napitkov pa se bo tudi letos razprostirala na trgu pri Upravi za pomorstvo.

Degustacija sladkih izdelkov na stojnicah bo tudi letos potekala prek degustacijskih kuponov, ki jih bo možno kupiti na več informacijskih točkah na prireditvi. Cena kompleta 5 degustacijskih kuponov ostaja nespremenjena, in sicer bo zanjo treba odšteti 3 evre. Na prodaj bodo tudi posebne kartonaste škatle za pecivo in promocijske majice Sladke Istre. Slednje so letos zelene barve, saj bo tudi prireditev sama bolj zeleno usmerjena. Tako bodo na prizorišču ekološki otoki za ločevanje odpadkov in pitniki z vodo, tudi ponudniki so bili s strani organizatorjev pozvani k uporabi okolju prijazne embalaže.

Prireditev bo zaznamoval tudi bogat spremljevalni program s koktajl šovi, vodenimi degustacijami piv, vin in penin ter otroškimi delavnicami in kuharskimi šovi.

Prireditev bo tudi letos imela dobrodelno noto. Tako bo na Titovem trgu stojnica Moto kluba Kondor Slovenije, na kateri bodo zbirali sredstva za 19-mesečnega Krisa Zudicha, ki se je rodil z živčno-mišično boleznijo in nujno potrebuje sredstva za zdravljenje, na stojnici Mestne občine Koper pa bodo ponujali sladice, ki jih bodo spekli zaposleni v občinski upravi in katerih izkupiček bodo namenili Dnevnemu centru za otroke in mladostnike Koper – P e t K A. Na dobrodelni stojnici bo v soboto med 10. in 12. uro sladice pomagal prodajati tudi župan Aleš Bržan.

Letošnja Sladka Istra bo poleg tega ponudila tudi akustični koncert Lee Sirk v soboto dopoldne na Titovem trgu, tradicionalni sobotni slikarski Ekstempore, nastope Šavrink in Šavrinov, delavnice priprave istrskih sladic, razstavo starih predmetov za pripravo in peko sladic, trgovanje kot nekoč oziroma Homo na plac in še veliko drugega. Obiskovalci bodo prvič imeli priložnost poskusiti torto Sladka Istra, ki so jo pripravili v Kavarni Triglav, in zmagovalno torto, sladico in muškat Sladke Istre 2019.

Zaradi prireditve bo v mestu spremenjen prometni režim. Zaradi predvidene gneče so obiskovalci vabljeni, da svoja vozila pustijo na obrobju mesta in če je možno do prizorišča pridejo peš, s kolesi ali drugimi okolju prijaznimi prevoznimi sredstvi.

Več o prireditvi in programu na www.sladka-istra.si