V letošnji akciji Čista obala zbrali 600 kilogramov odpadkov

Naši krajiNoviceProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Ekipa Čista obala se že vrsto let v septembrskih dneh bori, da se s čistilno akcijo, ki ni namenjena samo čiščenju, temveč tudi ozaveščanju o problematiki morskih odpadkov, trudi medse povabiti številne prostovoljce, ki so pripravljeni pomagati in počistiti naš lep košček Slovenske obale.

Tako so v soboto, 21. septembra, Inštitut za vode RS v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor ter Zavodom TRI-NITI izvedli že deseto čistilno akcijo Čista obala 2019, ki je potekala na območju vseh obalnih občin.

Letošnja edicija čistilne akcije je potekala pod sloganom Z manj naredimo več, kjer je bila v prvem planu vloga akcije ozaveščanje javnosti o prepotrebnem zmanjševanju onesnaženja našega morja in obale.  Akcije se je udeležilo več kot 200 prostovoljcev, ki je skupaj očistilo okoli 10 km morske obale.

Jubilejno obarvan projekt Čista obala je bil osrednji dogodek Tedna sredozemske obale in makroregionalnih strategij. Ta je gostil številne dogodke med njimi tudi tradicionalno delavnico stebra kvaliteta okolja, EU jadransko-jonske strategije, ki je potekala v četrtek in petek v Manziolijevi palači v Izoli. Delavnice so se udeležili številni predstavniki različnih evropskih držav. Čisto obalo organizira Inštitut za vode Republike Slovenije, Ministrstvo za okolje in prostor ter Zavod TRI-NITI. Dogodek je bil hkrati tudi del največje svetovne prostovoljne čistilne akcije obal, morij in jezer v sklopu Mednarodnega dne čiščenja obal (International Coastal Cleanup Day), ki ga vodi organizacija Ocean Conservancy iz ZDA. Posebnost dogodkov, ki so del Mednarodnega dneva čiščenja obal, je tudi beleženje števila, teže in vrst odpadkov. Poleg samega čiščenja sta cilja akcije tudi ozaveščanje javnosti o onesnaženosti obal ter predvsem dolgoročno zmanjšanje količine odpadkov.

Številni prostovoljci in potapljači so na različnih lokacijah po slovenski obali zbrali približno 600 kilogramov odpadkov, od tega kar čez 20.000 cigaretnih ogorkov. Po čiščenju so se skupaj zbrali na plaži Hotela Krka v Strunjanu, kjer je druženje v duhu celotne akcije sledilo načelom življenja brez odpadkov. Prostovoljci so se med drugim lahko udeležili priložnostne izmenjevalnice predmetov v organizaciji Centra uporabnih predmetov Izola, ki je svoja vrata odprl maja 2019, vodenih ogledov Krajinsega parka Strunjan ter še nekaterih drugih aktivnosti.