Letos sta bila najhitrejša Maurice Herwig in Sonja Tajsich

Naši krajiNoviceSlovenijaŠport Preglej vse novice
Deli vsebino

Letošnji polovični IRONMAN v Kopru, ki je ta konec tedna na Obalo privabil 1.700 tekmovalcev ter še vsaj toliko spremljevalcev in gledalcev, je minil v nepozabnem vzdušju. Uradni zmagovalec v moški kategoriji je Nemec Maurice Herwig, ki je svoj nastop zaključil po 4 urah in 15 minutah, zmagovalka v ženski kategoriji pa Avstrijka Sonja Tajsich, ki se mu je na cilju pridružila 36 minut kasneje. Prva Slovenca na cilju letošnjega tekmovanja sta bila Jure Majdič s časom 4 ure in 17 minut, ki je v moški kategoriji zasedel drugo mesto, in Simona Dolinar Majdič, ki je preizkušnjo končala s časom 5 ur in nekaj sekund. Zmagovalci pa so seveda vsi, ki so danes prečkali ciljno črto.

Solze in smeh na progi in ob njej, preizkušanje meja fizične zmogljivosti in evforija ob prečkanju ciljne črte, tekmovalnost in medsebojno spodbujanje … vse to in še mnogo več smo videli in doživeli danes, na enem najlepših vzdržljivostnih tekmovanj na svetu. I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria se bo globoko vtisnil v spomin vsem, ki so danes dokazovali, da so meje le v glavi.

Fotografija: Grega Valancic / Sportida

Točno ob 9. uri zjutraj se je iz Kopra razlegel pok štartne pištole, ki je 1.700 triatloncem naznanil, da se njihov boj, na katerega so se pripravljali vso sezono, pričenja. Prvo v vrsti preizkušenj je bilo plavanje. T. i. »Rolling Start«, pri katerem se je posamezna skupina plavalcev vsake 4 sekunde podala v vodo, je bil prava paša za oči predvsem za gledalce. Sledilo je 1,9 kilometrov premagovanja vodnega upora, nato pa so se dobro ogreti triatlonci s pomočjo prostovoljcev zavihteli na kolesa in se podali na 90 kilometrsko progo, ki jih je vodila po razgibani pokrajini istrskega zaledja. Od Kopra, proti Ankaranu, Lazaretu, skozi Italijo do Ospa, nato pa dalje čez Črni Kal, Kubed, Gračišče, Sv. Anton, Marezige, Vanganel, Bonine in Triban nazaj v Koper. Po koncu kolesarskega dela izziva je tekmovalce čakala še zadnja tekaška preizkušnja, na kateri so premagovali dodatnih 21 kilometov. In prav na tej progi je bilo spodbujanje navijačev in bližnjih najlepše in najbolj navdihujoče, pa tudi najpomembnejše za tekmovalce. V zadnjih metrih pred ciljno črto so marsikomu v oči stopile solze ganjenosti – tekmovalcem od navdušenja nad svojo zmago, gledalcem pa od iskrenega veselja in neverjetne športne energije, ki je ta dan vladala v Kopru.

Prvi je v cilj pritekel Nemec Maurice Herwig, po 4 urah in 15 minutah in tako postal zmagovalec v moški kategoriji. Po 4 urah in 51 minutah je tekmo končala tudi prva tekmovalka, Avstrijka Sonja Tajsich. »Prijateljica je lani nastopila tu in tako pohvalila progo, da sem se odločila, da si morda pustim to preizkušnjo za konce sezone. Potem sem imela letos zdravstvene težave, zato še pred tremi mesci nisem bila prepričana, ali bom prišla v Koper. Na koncu sem se le odločila, da pridem, in to je bila najboljša odločitev v življenju. Všeč mi je pokrajina, všeč mi je kolesarski del proge, ker lahko na vzponih pokažem vso svojo moč,« je dejala zmagovalka med dekleti Sonja Tajsich, ki je sicer Nemka, a živi v Celovcu in tekmuje z avstrijsko licenco.

Fotografija: Matic Klansek Velej / Sportida

 

Fotografija: Matic Klansek Velej / Sportida

Prva Slovenka, Simona Dolinar Majdič je bila na cilju s časom točno 5 ur in 52 sekund. Prvi Slovenec na cilju pa je bil Jure Majdič, ki je dirko zaključil po 4 urah in 17 minutah, ter s tem zasegel drugo mesto v moški kategoriji. »Glede na število ur treninga, ki sem jih v zadnjih treh, štirih mesecih opravil, sem zelo zadovoljen. Ti mladi fantje še nimajo službe in družine, zato se je težko kosat z njimi. Jaz moram delat osem ur na dan in ko pridem domov me čakata dva otroka in žena. Zato sem super zadovoljen,« je takoj po prihodu v cilj povedal skupno drugi in obenem najbolje uvrščeni Slovenec Jure Majdič, ki je za precej mlajšim Nemcem Mauriceom Hervigom zaostal le dobri dve minuti.

Fotografija: Matic Klansek Velej / Sportida
Fotografija: Grega Valancic / Sportida

Zmagovalce so v cilju pričakali in prvi pozdravili župan Mestne občine Koper, Aleš Bržan, predsednik uprave Luke Koper, Dimitrij Zadel, ter Karmen Novarlič, vodja sektorja za komuniciranje s poslovnimi javnostmi iz Slovenske turistične organizacije. Skupen trud obeh glavnih pokroviteljev, Slovenske turistične organizacije in Luke Koper, ter štirih občin gostiteljic – Koper, Izola, Piran in Ankaran – je ključno pripomogel k temu, da je bil tudi letošnji IRONMAN izpeljan vrhunsko.

Že čez nekaj dni pa bodo odprte prijave na že tretji I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria.

Prvi trije tekmovalci v moški kategoriji:

  1. Maurice Herwig, NEMČIJA, 04:15:06
  2. Jure Majdič, SLOVENIJA, 04:17:37
  3. Lasse Ibert, NEMČIJA, 04:20:06

Prve tri tekmovalke v ženski kategoriji:

  1. Sonja Tajsich, AVSTRIJA, 04:51:00
  2. Daniela Kleiser, NEMČIJA, 04:53:35
  3. Sophie Van Der Mos, NIZOZEMSKA, 04:55:54