V Krkavčah znova dišalo po Istri

Naši krajiNoviceProsti časTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Včeraj so Krkavče znova gostile Vonj po Istri, pristno istrsko prireditev v organizaciji PGD Krkavče, ki že tradicionalno sredi septembra v osrčje slovenske Istre privabi množico obiskovalcev iz vseh koncev Slovenije. Pester program niti letos ni minil brez predstavitve vasi Krkavče in njenih prebivalcev, prikaza običajev, raznolike kulinarike, izdelkov in živali, ki so bile nekoč nepogrešljivi del življenja na vasi.

O letošnji prireditvi lahko govorimo o presežkih, saj je vas ob nepregledni množici obiskovalcev in ljubiteljev Istre v soboto 21. septembra, ko goduje sv. Mihael pokala po šivih. Ob pestrem in razgibanem programu je bil glavni prireditveni prostor na čudovitem istrko obarvanem vaškem trgu pred cerkvijo, ki leži na »živi« skali.

Množica ljubiteljev Istre ter samega tradicionalnega dogodka je lahko okušala avtohtone istrske jedi, kot so česnova juha, mineštra s koruzo, bakala s polento. Ob poti, ki je peljala do vaškega trga, so bile lično postavljene stojnice, na katerih so domačini ponujali domače skrbno pridelane in izdelane tradicionalne dobrote, ki so bile skozi celotno zgodovino vasi njen zaščitni znak. Poleg stojnic z domačimi izdelki so bile na ogled postavljene tudi tematske stojnice, na katerih so predstavljali tradicionalne istrske običaje (istrska glasbila, oblačila) in spominke, ki so jih izdelale pridne roke mladih krkavških gasilcev.

Letošnji osrednji del prireditve je potekal na vaškem trgu pred cerkvijo, kjer ni manjkalo istrskih pesmi, folklorne skupine v šavrinskih nošah, otroškega pevskega zbora iz OŠ Šmarje. Piko na i res odlično pripravljeni istrski prireditvi, pa je dal velik prijatelj Istre, pevec Rudi Bučar, ki je z En Big Bandom skozi glasbene note pričaral nepozabno vzdušje, ki še dolgo ne bo šlo v pozabo.

Prireditev je obiskala tudi podžupanja Mestne občine Koper Jasna Softić, ki si je v družbi predstavnikov PGD Krkavče z navdušenjem ogledala vas Krkavče ter se skozi pogovor seznanila o vseh novostih ter načrtih, ki jih kujejo tamkajšnji prebivalci. ​