DomovNoviceNa delavnici o spremembah ustaljenih potovalnih navad

Na delavnici o spremembah ustaljenih potovalnih navad

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Na sredinem posvetu (P)ostanimo mobilni, ki ga je Mestna občina Koper organizirala ob letošnjem Evropskem tednu mobilnosti, so udeleženci delili mnenja o potovalnih navadah in nujnosti sprememb na tem področju, če želimo nekaj dobrega storiti zase in za okolje. V imenu Mestne občine Koper se je dogodka udeležila koprska podžupanja Jasna Softić.

Posvet je bil namenjen širši javnosti, temu prilagojene so bile tudi obravnavane teme, ki so tako ali drugače povezane z aktualnim vprašanjem, kako ljudi, zlasti mlade, spodbuditi h gibanju in uporabi zdravju ter okolju bolj prijaznih oblik prevoza. V uvodu sta zbrane nagovorili Marina Glavina in Tjaša Kocjančič iz Zdravstvenega doma Koper in predstavili pomen rednega gibanja za razvoj otrok in mladostnikov ter vpliv le-tega na počutje in zdravje v zrelem obdobju. Svoje besede sta podkrepili s praktičnim prikazom vaj za razgibavanje celotnega telesa, razbremenitev hrbtenice v sedečem položaju in nekajminutno sprostitev, ki jih lahko posamezniki izvajajo tako doma kot na delovnem mestu. Kot sta dejali, živimo v razvitem svetu resda v mnogih pogledih bolje, vendar nas sodobni življenjski slog sili k pomanjkanju telesne dejavnosti. Že vsakodnevna hoja oz. vožnja s kolesom v službo oz. po opravkih, lahko pomembno vpliva na izboljšanje počutja in zdravja.

Kakšen je vpliv prometa na kakovost našega okolja in življenja sta udeležencem predstavili Simona Uršič in Bojana Blažec iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki sta postregli s podatki o vplivu prometa na kakovost zraka in kakšne so posledice čezmernega hrupa na naše zdravje in počutje.

Zbrane je nagovorila tudi Nataša Likar iz Mestne občine Koper, ki je predstavila ukrepe občine na področju urejanja prometa. Dejala je, da je koprska občina med bolj aktivnimi na področju urejanja prometa in spodbujanja trajnostne mobilnosti, ukrepi za spremembo potovalnih navad pa so odmevni tudi v tujini, kjer nas predstavljajo kot primer dobre prakse.

Dogodek se je sklenil s praktičnimi vajami za osvežitev znanja Cestno prometnih predpisov, ki jih je predstavil Sebastjan Turk iz Agencije za varnost v prometu, udeleženci pa so se razveselili tudi možnosti brezplačne vožnje z električnimi kolesi, ki predstavljajo priljubljeno alternativo motoriziranemu prometu. Sledilo je druženje in manjša pogostitev z zdravimi multivitaminskimi ploščicami in sokovi.

Posvet, namenjen širši javnosti, je le ena od dejavnosti, ki jih je v okviru Evropskega tedna mobilnosti, organizirala Mestna občina Koper. Podprt je bil tudi iz treh mednarodnih projektov, in sicer projekta Samba, sofinanciranega iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru programa Interreg Alpine Space, projekta SUMPORT, sofinanciranega iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru programa Interreg MED, in projekta SOŽITJE, za starejše udeležence v prometu, ki ga izvaja Agencija za varnost v prometu.