DomovNaši krajiV Londonu že svetijo, v Kopru in Salernu pa se bodo prižgale prihodnji teden

V Londonu že svetijo, v Kopru in Salernu pa se bodo prižgale prihodnji teden

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Mestna občina Koper še zdaleč ni edina občina, ki bo letos luči prižgala pred decembrom. Praznično oz. dekorativno svetlobno okrasitev so že konec oktobra prižgali v Londonu, prihodnji teden pa bodo umetniške svetlobne instalacije zasvetile tudi v Salernu, obmorskem mestu v Italiji, ki je že pred leti na račun inovativne, domiselne, predvsem pa atraktivne mestne rasvetljave v jesenskem in zimskem času navzgor obrnilo dotedanji trend prihoda turistov.

Božično-novoletne praznike si brez lučk težko zamislimo. Gre za tradicijo, ki se je pričela v 18. stoletju pri premožnih nemških družinah, ki so na božičnem drevescu prižigali svečke. Običaj se je do začetka 20. stoletja močno razširil, zadnja leta pa je ta postal obvezen element prednovoletne turistične ponudbe mest širom sveta, zlasti pa Evrope. Celo tako pomemben, da je to izključni razlog za obisk nekega mesta oziroma destinacije. Ker se tega vse bolj zavedajo ne samo turistični ponudniki, temveč tudi sama mesta, so praznične okrasitve iz leta v leto bolj bogate, vse bolj pa se podaljšuje tudi čas trajanja le-te.

Britanci oziroma Londončani so tudi sicer med prvimi, ki prižgejo praznično razsvetljavo, za kar imajo zelo dober razlog – njihov ‘Winter Wonderland’ si namreč vsako leto ogleda več milijonov turistov

Letos so najbolj pohiteli v Londonu, kjer so luči prižgali 20. oktobra in tako postali prva evropska prestolnica, ki se je odela v svetlobo božično-novoletne čarobnosti. Britanci oziroma Londončani so tudi sicer med prvimi, ki prižgejo praznično razsvetljavo, za kar imajo zelo dober razlog – njihov ‘Winter Wonderland’ si namreč vsako leto ogleda več milijonov turistov, turistične agencije pa celo ponujajo nizkocenovne lete in posebej izpostavljajo hotelske nastanitve v bližini ‘Wonderlanda’. Ob tem seveda ne preseneča niti podatek, da London letno obišče več kot 33 milijonov turistov in velja za eno najbolj priljubljenih svetovnih prestolnic, prihodki iz naslova turizma pa se merijo v milijardah dolarjev.

Londonu bo prihodnji petek, 9. novembra, sledilo še eno mesto, ki je uspelo na račun novoletne osvetlitve v jesenskem in zimskem obdobju privabiti številne turiste. Gre za italijanski Salerno, obmorsko mesto, ki je leta in leta živelo zgolj na račun poletnega turizma, danes pa mu je uspelo ta trend obrniti tako, da tudi novembra, decembra in janurja beležijo bistveno več nočitev ter prihodov turistov, kot v poletnih mesecih. Njihove ‘luminarie’ tako od leta 2006 privabljajo na tisoče turistov, zadnja leta se ta številka giblje celo okrog milijona.

Prihodnji teden bodo umetniške svetlobne instalacije zasvetile tudi v Salernu, obmorskem mestu v Italiji, ki je že pred leti na račun inovativne, domiselne, predvsem pa atraktivne mestne rasvetljave v jesenskem in zimskem času obrnilo dotedanji trend prihoda turistov.

9. novembra svoja vrata odpira tudi koprska Čudolandija

Prav s tem namenom, podaljšati turistično sezono v jesen in čez zimo, si je tudi koprska občina omislila nov koncept osvetlitve mesta, ki predstavlja nadgradnjo klasične novoletne razsvetljave, kakršne smo bili v Kopru vajeni prejšnja leta oziroma kakršne bomo lahko videli v drugih bližnjih mestih. Tudi zato, ker bo dekorativna osvetlitev letos trajala dlje kot običajno in ne bo omejena zgolj na božično-novoletni čas.

Z letošnjo svetlobno okrasitvijo se Koper postavlja ob bok večjim evropskim mestom, ki živijo vse leto in ne prispevajo zgolj k dobremu počutju domačinov, ampak tudi številnih obiskovalcev. Obogatena svetlobna okrasitev hkrati zaokrožuje tudi pestro in raznoliko turistično ponudbo Mestne občine Koper, ki jo sooblikujejo številne aktivnosti in produkti v koprskem zaledju, kot so pred kratkim odprta vinska fontana v Marezigah, Žive jaslice v različnih krajih na podeželju, aktivnosti, ki jih občina pripravlja v Glemu, na območju Kraškega roba, v kulturnem domu v Svetem Antonu ter drugi projekti, ki jih je iz dneva v dan vse več.

Kaj ponuja Čudolandija?

Obstoječim lučem, svetlobnim figuram in ostali dekoraciji se v tem letu pridružuje precej novih svetlobnih elementov, ki bodo krasili in smiselno povezovali celotno mestno jedro. Srce novoletne razsvetljave mestnega središča bo na Ukmarjevem trgu, kjer bodo zasijali atraktivni svetleči motivi, kot so medvedek, snežak, kočija in drugi, s katerimi bodo pričarali pravljično igrivo atmosfero.

V Hlavatyjevem parku pri tržnici bo zaživel svetlobni živalski vrt z velikimi 3D živalskimi motivi, Carpacciov trg pa bo obogatila svetleča oljka v zlati barvi, osvetljena s kombinacijo hladno-toplih belih led svetil. Na novo bo osvetljen tudi osrednji mestni trg, ki se bo z nizanjem toplih in hladnih svetlobnih odtenkov odel v barve elegance, glamurja in prefinjenosti, utrdba Bastion ob severni obvoznici pa bo dekorirana v obliki darila z rdečo svetlečo pentljo. Prav tako bodo v povsem novi luči – s tematskimi unikatnimi elementi – zasijala krožišča ob vstopu v mestno središče, medtem ko bo mestne ulice razsvetljevalo svetleče zvezdnato nebo in svetleče krogle.

A Čudolandija obljublja še veliko več. Osrednjo zgodbo Čudolandije, ki jo zagotovo piše inovativna dekorativna osvetlitev mesta, bodo namreč nadgradile številne spremljevalne aktivnosti – od tematskih sejmov, drsališča, pestrega kulturnega in zabavnega programa, do programa za otroke, silvestrovanja in dodatne gostinske ponudbe, ki bo v naslednjih tednih obogatila dogajanje in živahen mestni utrip. Gre za aktivnosti, ki bodo poskrbele za čarobno vzdušje v mestu, hkrati pa bodo omogočale druženje občanov in obiskovalcev na prostem, s pogledom na bogato okrašeno mesto.

Novo koprsko dekorativno svetlobno razsvetljavo bodo prižgali prihodnji petek, 9. novembra, ob 18. uri, na Ukmarjevem trgu, dogajanje pa bodo pospestrili vrhunski vokalisti Perpetuum Jazzile.

Vabljeni!