DomovNaši krajiCMK: Belino zidu zamenjale barvite poslikave

CMK: Belino zidu zamenjale barvite poslikave

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V Centru mladih Koper so bili med krompirjevimi počitnicami ustvarjalni. Mladi so se pod vodstvom umetnika, stenskega slikarja Addija Fernandeza, ki deluje pod umetniškim imenom Facte, lotili poslikave sten na zunanji terasi centra in tako prostoru nadeli igriv, predvsem pa bolj mladosten videz.

»Zakaj je ta zid tako bel?« so besede, s katerimi so se mladi, ki obiskujejo prostore na Gregorčičevi 4, zadnje leto večkrat obračali na vodstvo Centra mladih Koper. Kot so povedali, si želijo, da bi bili prostori, ki so jih vzeli tako rekoč za svoje, še bolj barviti, slikoviti in mladostni. Tega se zelo dobro zavedajo tudi v Centru mladih Koper, kjer so že v prvem letu po ustanovitvi poslikavo zidov osrednjega prostora zaupali prav mladim grafitarjem, ki so prostorom dali svoj pečat.

Stenske poslikave Addija Fernandeza Facteja krasijo zidove po vsem svetu.

Letos poleti je koprski center združil moči tudi s Primorskim svetovalnim središčem, ki je v okviru projekta Poslikava podhoda: Zgodovina Kopra v barvah, mlade spodbudilo, da na kreativen način na novo ovrednotijo semedelski podhod in tako prispevajo k spremembi vizualne podobe tega dela mesta. Novo podobo so letos dobili tudi predprostori centra, ki so jih v okviru mladinskega festivala CMOK fest poslikali koprski dijaki.

»Prostorov nismo želeli na novo definirati sami, saj smo želeli, da se mladi aktivno vključijo v njihovo snovanje in soustvarjanje. Le tako se lahko v prostoru počutijo res dobrodošli in ga vzamejo za svojega,« pojasnjuje direktorica Centra mladih Koper Mojca Vojska, ki dodaja, da so pri vseh dosedanjih poslikavah zidov sodelovali mladi, tokratna poslikava pa je umetniško delo mladega nadarjenega tujega umetnika Addija Fernandeza Facteja, ki se v Slovenijo znova vrača že naslednjo pomlad. V Centru mladih Koper namreč že snujejo načrte za nadaljnje poslikave, Facte pa se nadeja, da bi njegovo umetnost prepoznali tudi širše in da bi s svojimi poslikavami polepšal tudi enega od koprskih podhodov.