DomovKulturaV nedeljo premikamo uro

V nedeljo premikamo uro

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Premik ure je bil vpeljan z namenom boljšega izkoriščanja dnevne svetlobe. Tako ljudje ne spimo takrat, ko je zunaj dan. Vsako zadnjo nedeljo v oktobru ob 3.00 zjutraj torej premaknemo uro za 60 minut nazaj in preidemo s poletnega na zimski čas.

elektrika
Ob premikanju ure oziroma prestavljanju med zimskih in poletnim časom se varčuje tudi na energiji, saj dnevni delovni čas podjetij in ustanov bolje izkorišča naravno svetlobo. Ob tem se porabi manj električne in tudi toplotne energije. Foto: novice.si

Že pred stotimi leti so znanstveniki iskali rešitev, kako najbolje izkoristiti dnevno svetlobo

Pred dobrimi stotimi leti so znanstveniki začeli ugotavljati, da bi bilo pametno, če bi dnevno svetlobo bolje izkoriščali. Tako so želeli podaljšati dan. Leta 1907 je bil angleški gradbenik William Willet eden prvih, ki je tudi dejansko predlagal premik ure, a pri tem ni bil uspešen.
MTIwNjA4NjMzODExOTI4NTg4
Sir Sandford Fleming je iznašel in predlagal standardni čas. Foto: Biography.com

Kanadski železniški inženir in izumitelj sir Sandford Fleming je nato predlagal standardni čas, ki je leta 1878 prvič razdelil svet na enourne pasove. Tako je rešil problema voznega reda vlakov, ki ustavljajo na različnih postajah in usklajujejo čas s krajevnim položajem sonca. Standardni čas so torej prve sprejele železnice.

Od leta 1983 premikamo uro tudi Slovenci

Evropska unija je leta 1996 standardizirala DST (Daylight Saving Time). Ta čas so v večini držav vpeljali z namenom izkoriščanja dnevne svetlobe, saj ni bilo smiselno, da ljudje spijo, zunaj pa sije sonce. Od leta 1983 naprej premikamo uro tudi v Sloveniji. Kot zanimivost naj povemo, da DST upošteva večina področij v Severni Ameriki in Evropi. Edina evropska država, ki ure ne premika, je Islandija. *