DomovNaši krajiV novem obmorskem parku preizkušajo pametne zabojnike za odpadke

V novem obmorskem parku preizkušajo pametne zabojnike za odpadke

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Marjetica Koper je ob sprehajalnih poteh v novem urbanem obmorskem parku v Žusterni namestila šest pametnih zabojnikov Solar compacting za odlaganje mešanih odpadkov. S pilotnim projektom poskusno uvajajo nove tehnologije na področju zbiranja odpadkov v urbanih in pogosto obiskanih lokacijah v mestu.

Namestitev pametnih zabojnikov Solar compacting velikosti 240 litrov omogoča bolj udobno ravnanje z odpadki, s tem pa tudi razvijanje koncepta pametnega mesta in poudarjanje pomena spoštovanja skupnega javnega prostora.

Komplet šestih zabojnikov za odlaganje mešanih odpadkov so namestili poleg sprehajalnih poti v novem obmorskem urbanem parku v Žusterni. S pomočjo senzorjev bodo v javnem podjetju Marjetica Koper spremljali njihovo napolnjenost, temu pa prilagajali učinkovito praznjenje. Zabojniki imajo vgrajeno še stiskalnico, ki poveča prostornino za odlaganje odpadkov, celoten sistem pa poganja sončna energija. Opremljeni so z zaslonom, ki označuje stopnjo napolnjenosti, zaradi osvetlitve LED pa so opazni tudi ponoči. Pokrovi so izdelani iz nerjavnega jekla tipa 316, ki je odporen proti vsem vremenskim razmeram, za preprečevanje prelivanja se pokrovi samodejno zaklenejo, ko se zabojnik napolni. Poleg tega stopalka omogoča enostavno odpiranje in odlaganje odpadkov, ne da bi se pri tem uporabniki dotikali pokrova z rokami.

V tem času bodo analizirali količino zbranih odpadkov in v primeru dobrih rezultatov zabojnike skušali vključiti v obstoječi sistem ravnanja z uličnimi odpadki.

Plaža v Žusterni prijazna gibalno oviranim

Mestna občina Koper je te dni ob pomolu pri olimpijskem bazenu na plaži v Žusterni namestila posebno dvigalo, ki bo gibalno oviranim omogočalo vstop in izstop iz vode. Primernost lokacije je uskladila z Društvom delovnih invalidov Koper, Društvom Drugi dom Istra, Društvom Sožitje, Društvom paraplegikov Istre in Krasa ter upravljavcem kopališča Marjetico Koper. Uporabniki dvigalo upravljajo z daljincem na baterije, gibalno oviranim bodo pri uporabi pomagali njihovi spremljevalci. Za redno vzdrževanje dvigala, kar zajema predvsem redno polnjenje baterije, bo skrbela Marjetica Koper. Vrednost naložbe znaša 5.990 evrov brez DDV-ja.

Foto: MOK