DomovNaši krajiV petek izredna seja občinskih svetov vseh štirih istrskih občin

V petek izredna seja občinskih svetov vseh štirih istrskih občin

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Župani vseh štirih istrskih občin so za petek, 5. julija, ob 16. uri, sklicali skupno izredno sejo občinskih svetov. V dvorani sv. Frančiška bodo govorili o izlitju kerozina na vodovarstvenem območju reke Rižane, opravljeni sanaciji, aktivnostih in predvidenih ukrepih za nemoteno zagotavljanje pitne vode na območju slovenske Istre.

Po včerajšnjem sestanku treh županov istrskih občin in ankaranske podžupanje z ministrom za okolje in prostor, ko so sogovorniki obravnavali ukrepe za reševanje okoljske grožnje, ki jo je slovenski Istri povzročilo iztirjenja vlaka in izlitje kerozina v predoru v Dolu pri Hrastovljah, so se župani vseh štirih občin odločili, da skličejo skupno izredno sejo občinskih svetov.

Od železniške nesreče, v kateri je iztiril vlak in povzročil izlitje kerozina v predoru v Dolu pri Hrastovljah je minil dober teden.

»V slovenski Istri živimo skupaj, delamo skupaj in prav je, da tudi odločamo skupaj, ko gre za vprašanje, ki je za vse nas življenjskega pomena. Ekološka katastrofa, ki je nastala z iztirjenjem vlaka in izlitjem kerozina v vodovarstvenem območju, predstavlja tako hudo grožnjo varnosti in zdravju naših občank in občanov, našemu gospodarstvu ter razvojnim načrtom, da se moramo z njo odločno spopasti takoj in s skupnimi močmi,« je pred zgodovinsko prvo skupno sejo vseh občinskih svetov slovenske Istre povedal predlagatelj seje, koprski župan Aleš Bržan.

Na sejo so vabljeni tudi minister za okolje in prostor Simon Zajc, ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes, sedem istrskih poslancev, direktor Rižanskega vodovoda Koper Martin Pregelj in Denis Glavina, poveljnik Gasilske brigade Koper.