DomovNaši krajiSlikarska razstava: Istra nekoč in danes

Slikarska razstava: Istra nekoč in danes

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Otroškim sanjam o likovnem ustvarjanju se ne smemo odpovedati, dokazuje prva samostojna slikarska razstava Ingrid Novak iz Kopra, ustvarjalke, ki je na lanskem ekstemporu osvojila tretje mesto. Slikarska razstava z naslovom Istra nekoč in danes predstavlja avtoričin opus prikazov istrske pokrajine.

Čeprav ji ni bilo omogočeno klasično likovno izobraževanje in se je njena profesionalna pot odvijala v drugi smeri, je avtorica pred leti znova poprijela za čopič. Svojo željo iz mladosti je začela uresničevati prek izobraževanja na likovnih tečajih, ki ji dopuščajo neskončne možnosti raziskovanja in iskanja umetniškega izražanja.

Tehnika olja na platnu je postala njena strast, kljub temu da se je preizkušala v več slikarskih tehnikah. Rezultat je sveža in impresivna razstava istrskih in morskih motivov, plod številnih neprespanih, a zelo ustvarjalnih noči. Tako je svojo ustvarjalnost javnosti na lanskoletem ekstemporu predstavila z opusom prikazov Istre, ki je poleg morja najbolj pogosto uporabljen motiv.

Ingrid Novak redno sodeluje na različnih ekstemporah, kjer so bila njena dela opažena in večkrat pohvaljena. Za morski motiv, v katerem je ujela posebno atmosfero in horizontalno kompozicijo motiva marine razbila z nežnimi valovi v igri z lebdečimi oblaki, je na XIII. ekstemporu v starem mestnem jedru Kopra leta 2018 prejela tretjo nagrado. Poseben izziv ji predstavljajo tudi upodobitve starih jadrnic.

Njena upodobitev Nevihte v piranskem zalivu je bila v okviru 52. Ex-tempora Piran razstavljena v Galeriji Monfort v Portorožu (2017).

Svojo željo po likovnem nadgrajevanju je uresničila z vpisom na likovni tečaj pod mentorstvom akademske slikarke Nataše Jan Virant, ki je Ingrid opisala kot izjemno nadarjeno učenko, saj je v ustvarjanju podob na platnu napredovala hitro in suvereno. Izpostavila je, da se skozi njene slike prepletajo spoštovanje do klasične tehnike, poklon naravi in ljudem v tem majhnem koščku sveta, zato ne dvomi, da je pred Ingrid še mnogo izjemnih del, skozi katera bo pisala svoje slikarske zgodbe.

Razstavo je omogočila Mestna občina Koper, organizator likovnega ekstempora v starem mestnem jedru Kopra, in predstavlja del nagrade avtorici Ingrid Novak za osvojeno 3. mesto na XIII. ekstemporu maja 2018.