DomovNaši krajiV Pretorski palači spoznavali lepoto istrskih narečij

V Pretorski palači spoznavali lepoto istrskih narečij

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Založba Libris in Kulturno društvo Istrski grmič Škofije sta včeraj pripravila predstavitev nove monografije Suzane Todorović Narečna raznolikost v okolici Kopra (Dekani, Hrvatini, Škofije). Predstavitev je v Pretorski palači v Kopru obiskal tudi podžupan Mestne občine Koper Alberto Scheriani.

Predstavitve monografije v Pretorski palači se je udeležili tudi podžupan Mestne občine Koper Alberto Scheriani. Foto: ekoper.si

Todorovićeva se ukvarja s slovenskim istrskim narečjem, istrskobeneškim narečjem in romansko etimologijo. V različnih krajih slovenske Istre je izvedla petnajst narečjeslovnih raziskav, ki so objavljene v naslednjih znanstvenih monografijah: Narečno besedje piranskega podeželja (2014), Šavrinsko in istrskobeneško besedje na Piranskem (2015), Slovensko istrsko izrazje v zaledju Kopra (2015) in Narečje v Kopru, Izoli in Piranu (2016).

Narečna raznolikost v okolici Kopra (Dekani, Hrvatini, Škofije). Foto: ekoper.si

Monografija Narečna raznolikost v okolici Kopra (Dekani, Hrvatini, Škofije) doživela uspeh

Tokrat je bila predstavljena njena nova monografija Narečna raznolikost v okolici Kopra (Dekani, Hrvatini, Škofije).

“Mestna občina Koper je v delu dr. Suzane Todorović prepoznala ne samo pomemben znanstvenoraziskovalni vidik, temveč tudi morda celo pomembnejši vidik ohranjanja bogate jezikovne raznolikosti na našem območju. Hkrati v njenem delu vidimo tudi velik potencial, ki ga gre jemati kot dodano vrednost naši bogati kulturni dediščini. Za njeno natančno, požrtvovalno in srčno opravljeno delo ji ob tej priložnosti iskreno čestitam,” je v svojem govoru povedal podžupan Alberto Scheriani.

Poleg zanimive debate o monografiji so navzoče zabavale tudi Valmarinke, ki so s predstavo v istrskem narečju navdušile vse prisotne. *