DomovNaši krajiV pričakovanju Istrskega karnevala

V pričakovanju Istrskega karnevala

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Prihodnji konec tedna bo slovensko Istro preplavilo živahno dogajanje 11. Istrskega karnevala. Do tega petka so možne prijave na 11. Istrsko pustno povorko in prijave na poziv za ponudnike na stojnicah. 

Bogato dogajanje 11. Istrskega karneval se bo začelo že jutri, v četrtek, 21. februarja, ob 10.30, ko bodo pustne maske kot že tradicionalno v pustnem času prevzele oblast v Piranu. Vrhunec pa bo dogajanje doseglo prihodnji konec tedna. V soboto, 2. marca dopoldne, bo od 10. ure dalje v koprski Taverni otroški pustni program, ki ga bodo zaznamovali plesalci plesne šole Fiona, čarodej Roman Frelih ter kreativne delavnice, ki jih pripravljata Morje Happy Kids in Večgeneracijski center Morje.

Otroške šeme se bodo lahko v soboto med 11. in 13. uro zabavale tudi na Lonki v Izoli, kjer pripravljajo  9. Otroško pustno rajanje z Romanom Frelihom,  popoldne, ob 16. uri, pa tudi v Avditoriju Portorož na tradicionalnem pustnem rajanju za otroke z Lačno gosenico. Rajanje bodo v avli Avditorija vodili ustvarjalci in igralci lutkovno–igrane predstave iz Šentjakobskega gledališča Ljubljana, v sodelovanju s Teatrom za vse. Za otroško pustno dogajanje bodo poskrbeli tudi v Ankaranu, kjer bo v soboto, od 17. ure dalje v prostorih Adria Bowling 402 organizirano pustno rajanje z animacijo.

Vrhunec sobotnega dogajanja bo prav gotovo 11. Istrska pustna povorka, ki bo ob 15. uri krenila s koprskega potniškega terminala in se nato prek Pristaniške ulice vila vse do parkirišča pri stadionu Bonifika, kjer bo razglasitev zmagovalcev in večerna zabava pod šotorom s skupino Modrijani. Tudi letos bodo na povorki sodelovale pustne skupine, pustni vozovi in etnografske maske. Prijave na povorko so možne še do tega petka, 22. februarja, prek spletne prijavnice na tej povezavi. Prav tako se do tega petka lahko na poziv, ki je objavljen tukaj, prijavijo vsi zainteresirani za najem prodajnih in promocijskih stojnic na 11. Istrskem karnevalu.

V soboto ob 20. uri bodo v piranskem Tartinijevem gledališču pripravili XVII. Veliki pustni ples, katerega tema bo letos »Dobri in zli – angeli in demoni«. Za zabavo bodo poskrbeli skupina Pizza Connection in DJ Adriano Roj ter folklorno-glasbena skupina “Muja Folk” iz Milj. Kot vsako leto bodo pripravili tudi pustno revijo z izborom najlepših in najbolj originalnih mask. Nagrajene bodo posamične maske, pari in skupine.

V nedeljo, 3. marca, bo pustno dogajanje zavzelo Portorož. Pustne maske bodo letos v Portorož priklicale poletje in vse lepo in brezskrbno, kar poletje prinaša. Na portoroški ploščadi se bo poletno obarvano pustovanje z naslovom Skoči v poletje dogajalo v nedeljo, 3. marca, med 11. in 18. uro. Z latinsko-ameriškimi ritmi nas bodo zabavali brazilski glasbeniki skupine Salsa Street Orchestra, pridružili pa se jim bodo tudi plesalke in capoeiristi, ki bodo ustvarili pravi brazilski plesni spektakel. Otroke bodo navdušili razigrani klovni in žonglerji, udeležili pa se bodo lahko tudi kreativnih delavnic in poslikave obrazov. Manjkale ne bodo niti stojnice s slastnimi pustnimi dobrotami, kjer bodo poleg tradicionalnih fritul in kroštol ponujali tudi odlične krofe z različnimi nadevi. Za najbolj lačne pa bodo pripravili tudi edinstvene krofe velikane.

Na pustni torek, 5. marca, ob 17. uri bo s središča Ankarana krenila pustna povorka, ki se bo sprehodila vse do Valdoltre.

V sredo, 6. marca, se bo barvito dogajanje Istrskega karnevala sklenilo s 57. Simboličnim pokopom pusta na Belem Križu.

Sicer pa bo pustno dogajanje tudi letos seglo v različne vasi na podeželju Mestne občine Koper. Tako bo v Pobegih v soboto zvečer Tradicionalno pustovanje z Majko in Ne me jugat, v Kubedu bodo v soboto, nedeljo in na pustni torek imeli povorko po vasi, prav tako bodo vaško povorko imeli na pustni torek v Gračišču, medtem ko bodo tradicionalno vaško povorko v Rakitovcu pripravili v soboto dopoldne, v Zazidu pa v soboto popoldne. Vaška povorka bo v soboto dopoldne tudi v Šmarjah, v nedeljo, ob 11. uri pa bo v Šmarjah tradicionalno pustovanje. Na Škofijah bo v nedeljo ob 16. uri pustno rajanje za otroke, prav tako se bodo mlade maškare lahko zabavale na otroškem pustovanju, ki bo na pustni torek popoldne v dvorani zadružnega doma v Dekanih. V Dekanih bodo na pustno sredo kot že tradicionalno pripravili simbolični pokop pusta.

Več o dogajanju istrskega karnevala na www.istrski-karneval.si in na Facebook strani Istrski karneval.