DomovNaši krajiV prvem koprskem mediteranskem vrtu kar 190 različnih rastlin

V prvem koprskem mediteranskem vrtu kar 190 različnih rastlin

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Mestna občina Koper in KZ Agraria Koper sta včeraj uradno odprla prvega od treh mediteranskih vrtov na območju Mestne občine Koper, ki bodo delovali kot učni didaktični centri za ohranjanje in promoviranje tradicionalnega rastlinstva ter kulinarike severnega Jadrana. Vrtu na lokaciji Purissime na spodnjih Škofijah bo že jutri sledilo odprtje drugega v Bertokih, konec meseca pa bodo namenu predali še tistega v Borštu pri stari šoli.

Vrt Purissima, ki je svoja vrata odprl včeraj, se tako pridružuje vrtovoma, Orto del Brenta pri Benetkah in Friul pri Pordenonu, ki so ju v okviru projekta Avtohton mediteranski vrt in kulinarika za ohranitev tipične identitete regije – MEDS Garden vzpostavili in uredili partnerji iz Italije: Scuola centrale formazione, Giuseppe Olivotti societa’ cooperativa sociale Onlus in Fondazione Opera Sacra famiglia – impresa sociale. V njem bodo izvajali številne aktivnosti, od vodenih ogledov, delavnic in tečajev za najavljene skupine ter skupnega kuharskega ustvarjanja v učni kuhinji, v kateri bodo občasno prirejali tudi kulinarične istrske večere.

Mediteranski vrtovi so rezultat čezmejnega sodelovanja šestih patnerjev, v okviru programa INTERREG V-A Italija SLovenija.

»Z zasaditvijo 190 rastlin, zlasti zelišč, dišavnic in drugih vrst želimo skrbeti za ohranitev pristne in avtohtone podobe krajine, njene biotske raznolikosti, ki je naš ponos in naša skupna dediščina,« je ob tem povedala vodja projekta pri KZ Agraria Patricija Pirnat, ki je izpostavila tudi pomen samooskrbe in izobraževanja mladih v tej smeri. Vrata centra bodo odprta dokler bo lepo vreme, ob petkih med 9. in 15. uro, ob sobotah pa od 9. do 12. ure, kot tudi za vnaprej najavljene skupine.

Mediteranski vrtovi kot učni didaktični centri in novost na področju zelenega turizma

Učni didaktični centri svoja vrata odpirajo vsem: šolarjem, vrtičkarjem, profesionalnim pridelovalcem in turističnim ponudnikom ter tudi številnim obiskovalcem, ki želijo na ta način spoznavati značilnosti in lepote Mediterana. V vrtovih bo mogoče spoznavati, vonjati in okušati tipična mediteranska zelišča, sadje in zelenjavo, hkrati pa se naučiti zasaditi tipični mediteranski vrt, gojiti zelenjavo ali pripraviti odlične mediteranske jedi. V vseh petih vrtovih bo mogoče najti več kot 400 različnih tradicionalnih rastlin, 190 jih je samo na območju Purissime.

V vseh petih vrtovih bo mogoče najti več kot 400 različnih tradicionalnih rastlin, 190 jih je samo na območju Purissime.

Vrtovi pa predstavljajo tudi velik turistični potencial, s povezovanjem zaledja in obale se namreč povečuje privlačnost destinacije, hkrati pa se obuja pristna kulturna krajina, ki lahko postane ena pomembnejših turističnih znamenitosti regije in gonilna sila trajnostnega razvoja. Na osnovi čezmejnega sodelovanja, izmenjave izkušenj in skupne promocije učnega in spoznavnega turizma je možno graditi novo zgodbo in na ta račun večati število obiskovalcev. Projektni partnerji želijo z inovativnim turističnim produktom spodbuditi tudi več zelenih delovnih mest predvsem v zaledju in tako pospešiti razvoj podeželja. Predvsem pa želijo poskrbeti za ohranjanje pristne in avtohtone podobe krajine, njene biotske raznolikosti, ki je ponos te destinacije in naša skupna dediščina.

Mediteranski vrtovi so rezultat čezmejnega sodelovanja šestih partnerjev, v okviru programa INTERREG V-A Italija Slovenija.

Tudi Dnevi kmetijstva slovenske Istre v znamenju mediteranskih zelišč

Ob robu dogodka so predstavili tudi letošnje Dneve kmetijstva slovenske Istre, ki jih bo Mestna občina Koper gostila že 14. leto zapored. Tudi letos se bo ob tej priložnosti podeželje z vsemi svojimi darovi in pridelki preselilo v mesto, tokrat na parkirišče pred stadionom Bonifika.

Glavni akterji prireditve bodo razstavljavci, teh bo 89, ki se bodo na 107 stojnicah predstavili s svojimi pridelki, tradicionalnimi kulinaričnimi proizvodi in njihovimi posebnostmi. Letos bodo sejemsko dogajanje še dodatno popestrili s strokovnimi predstavitvami, delavnicami, učno potjo in degustacijo ponudniki, ustvarjalci, podjetja, ki bodo predstavili pestro ponudbo, ki bo posredno ali neposredno povezana z mediteranskimi zelišči.

V sklopu osrednje teme letošnjega sejma – mediteranska zelišča, bodo organizirane različne delavnice: izdelava herbarija, izdelava zeliščne soli, izdelava hidrolata in mazil iz zelišče, Vrt Olivotti, tudi letos pa bo poseben prostor namenjen predstavitvi avtohtonih domačih živali, med katerimi so istrska pramenka, drežniška koza, srnasta koza, burska koza, oslica z osličkom in več vrst perutnine.