DomovNaši krajiVeleposlanik Kazahstana ponovno v Kopru

Veleposlanik Kazahstana ponovno v Kopru

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes se v Kopru mudita veleposlanik Republike Kazahstan Kairat Sarybay in častni konzul Republike Kazahstan v Sloveniji Dimitrij Piciga. Ob tej priložnosti sta obiskala tudi Mestno občino Koper, kjer jih je v imenu župana Borisa Popoviča sprejel podžupan Peter Bolčič. 

Prvotni namen obiska je gospodarske narave, gosta sta se namreč udeležila gospodarskega foruma ‘Kako poslovati s Kazahstanom?’, ki ga danes popoldne prireja Primorska gospodarska zbornica. Še pred tem pa sta obisk Kopra izkoristila za sestanek na Mestni občini Koper, ki je po besedah Sarybaya ena najhitreje razvijajočih se občin v Sloveniji.

Nad Koprom in celotno Južnoprimorsko regijo, ki sta ju obiskala že večkrat, je veleposlanik Republike Kazahstan Kairat Sarybay izredno navdušen, saj vidi vrsto priložnosti za sodelovanje in snovanje skupnih projektov. Še zlasti na področju gospodarstva, turizma  in izobraževanja.

Slovenijo poznam samo zaradi večjih gospodarskih družb, kot so Rogaška, Gorenje, Lek in Krka, v zadnjem času pa tudi Vinakoper, ki je začel z izvozom svojih vin v našo državo,” je ob tem še povedal SaryBay in dodal, da ima naša država še veliko za pokazati. Še zlasti na področju znanja in tehnologije, digitalizacije in upravljanja pametnih mest, ki so nedvomno primer dobre prakse, ki jih bo promoviral tudi v svoji državi. Prav tako si želi, da bi Slovenija in naša mesta bolje spoznala Kazahstan, način življenja v tej državi in da bi državi na podlagi svojih značilnosti poiskali vzvode za nadaljnje medsebojno sodelovanje.

To pa ni njegov zadnji obisk v Kopru, vrnil se bo že v kratkem, saj si želi vzpostaviti odnose in sodelovanje z Univerzo na Primorskem, predvsem na področju izmenjave študentov na ravni magistrskega in doktorskega študija.