DomovNaši krajiIstrska oljčna olja znova v svetovnem vrhu

Istrska oljčna olja znova v svetovnem vrhu

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V novi izdaji svetovno znanega vodnika oljčnih olj Flos Olei znova kar 6 oljkarjev iz Mestne občine Koper.

Medtem ko se v oljčnih nasadih začenja obiranje letošnje letine oljk, bo v kratkem izšel svetovno znan vodnik oljčnih olj Flos Olei 2019, v katerega so se tudi letos v sam vrh uvrstili oljkarji iz slovenske Istre.

Med najbolje ocenjenimi oljčnimi olji, ki so dobila od 95 do 100 točk, so olja Dujc, Jenko, Morgan in Adamič – Olje Ronkaldo, nekoliko nižje, a še vedno odlično ocenjena so Ekološka Kmetija Bem – Boris Sabadin, Ekološka kmetija Bočaj in Oleum Solis – Matjaž Bordon. Vsi z izjemo zadnjega imajo svojo dejavnost registrirano na območju Mestne občine Koper, ki tudi sicer podpira delo oljkarjev. Mestna občina Koper je namreč krila strošek prijave za en vzorec oljčnega olja tistim sodelujočim na natečaju za Županovo oljčno olje 2018, katerih vzorci oljčnega olja so bili vključeni v vodnik Flos Olei 2018 in so svoje vzorce oljčnega olja prijavili tudi za sodelovanje za vodnik Flos Olei 2019.

»Veseli nas, da ima Mestna občina Koper posluh za nas in da podpira našo dejavnost, seveda pa nas uvrstitev v sam vrh vodnika izjemno veseli,« je povedal oljkar Miran Adamič – Ronkaldo in k temu dodal, da je uvrstitev v vodnik zanje pomembna potrditev, obenem pa tudi potencial s tržnega vidika. »Kar pridelamo, je namreč treba tudi prodat,« pravi Adamič.

Podobnega mnenja je tudi aktualni zmagovalec natečaja za Županovo oljčno olje Franc Morgan, ki uvrstitev slovenskih oljkarjev v sam svetovni vrh oljčnih olj vidi predvsem kot potrditev njihovemu delu. »Vsakoletna uvrstitev v sam vrh vodnika pa priča o kontinuiteti kakovosti našega dela,« dodaja Morgan.

V vodniku Flos Olei je sicer uvrščenih 500 najbolje ocenjenih olj z vsega sveta, celo iz Japonske, z Nove Zelandije in iz Peruja. Med najbolje ocenjenimi jih je več kot polovica iz Italije, močno zastopana  pa je tudi Hrvaška.