DomovNaši krajiV Šmarjah bo zrasel naravovarstveno-izobraževalni center Lovske zveze Koper

V Šmarjah bo zrasel naravovarstveno-izobraževalni center Lovske zveze Koper

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Da je Mestna občina Koper občina odprta za vse pobude, predloge in želje, skratka za vse, dokazuje tudi nedavna podpora Lovski zvezi Koper, ki bo v Šmarjah vzpostavila naravovarstveno-izobraževalni center. Ta bo namenjen gojenju lovske dejavnosti, izobraževanju in urjenju mladih lovcev, kot lokalni in širši javnosti s ciljem spoznavanja narave in prostovoljnega poslanstva lovstva, hkrati pa bo služil tudi kot pomembna informacijska točka za pohodnike in turiste. V lovski zvezi pa na novo pridobitev gledajo tudi s povsem drugačnega zornega kota, kot nov turistični produkt, ki bo s svojo dejavnostjo prispeval k bogatenju pestre turistične ponudbe v zaledju koprske občine.

Kot napovedujejo v koprski lovski zvezi »nov center ne bo služil samo lovcem, ampak ga bo lahko uporabljala širša javnost, torej vsi občani, pa tudi obiskovalci od drugod, predvsem pa je namenjen otrokom in mladini.« Idejno zasnovo projekta so koprski lovci na čelu s predsednikom lovske zveze Fabiem Steffetom pred kratkim predstavili tudi prvemu možu koprske občine Borisu Popoviču, ki je projekt podprl in obljubil, da bo Mestna občina Koper v skladu s svojimi pristojnostmi pri izvedbi le-tega tudi pomagala. S projektom nameravajo kandidirati tudi na razpis LAS Istre za pridobitev nepovratnih evropskih sredstev, preostali del sredstev pa bo krila Lovska zveza Koper sama.

Nov center ne bo služil samo lovcem, ampak ga bo lahko uporabljala širša javnost, torej vsi občani, pa tudi obiskovalci od drugod, predvsem pa je namenjen otrokom in mladini. Foto: MOK

Naravovarstveno-izobraževalni center, ki ga nameravajo umestiti na območje Šmarij, v neposredni bližini Krožere, bo razpolagal s streliščem za glinaste golobe, streliščem za MK puško in MK pištolo, prikaznim rovom za jamarjenje, parkom oziroma lovsko učno potjo s prikazom lovskih objektov in naprav ter večnamenskim objektom z multimedijsko učilnico, dermo-preparati divjadi in ptic s poudarkom na vrstah, ki živijo v slovenski Istri. V objektu bodo uredili tudi prostor za arhiv, pisarno, kuhinjo in sanitarijami. Ob centru bo urejeno tudi parkirišče in zunanje sanitarije za obiskovalce.

»Temeljna naloga naravovarstveno-izobraževalnega centra bo izobraževanje lovcev, šolarjev, naravovarstvenikov ter načrtovalcev letnih planov lovišč. V centru bomo organizirali vsakoletne tečaje usposabljanja lovskih pripravnikov,« je še pojasnil Steffe in dodal, da bo naloga centra usmerjena tudi v »načrtno delo z mladimi. Sodobno življenje v urbanih sredinah in tempo življenja namreč vplivata na to, da je velik del mlade populacije vedno bolj odmaknjen od naravnega okolja in premalo pozna divjad in delo lovcev. Zato bo center skupaj s šolskim ministrstvom pristopil k pripravi diferenciranih programov za vrtce in osnovne šole, ki bodo omogočali, da se otroci seznanijo z lovskimi in naravovarstvenimi vsebinami, lovskimi napravami, rastlinskim ter živalskim svetom, ki nas obdaja.« 

Koprski lovci bodo kmalu bogatejši za naravovarstveno-izobraževalni center v Šmarjah. Foto: MOK

Poleg tega bo center omogočal tudi organizacijo lovskih taborov, predavanj in delavnic, kot tudi najrazličnejših vsebin, od razstav lovskih likovnih ustvarjalcev, likovnih kolonij, izobraževalnih vsebin za širšo javnost kot tudi tematskih dogodkov lovske zveze. S svojimi površinami in objekti bo center predstavljal tudi idealno mesto za kinološko dejavnost in novo informacijsko točko, v kateri bodo pohodniki in turisti dobili potrebno promocijsko gradivo in informacije o dogodkih v slovenski Istri.