DomovNaši krajiV soboto v Gabrovici spominska slovesnost ob 80. obletnici požiga vasi

V soboto v Gabrovici spominska slovesnost ob 80. obletnici požiga vasi

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Pred vaškim domom v Gabrovici bo v soboto, 25. maja, ob 18. uri potekala spominska slovesnost, na kateri bodo obeležili spomin na požig vasi pred 80 leti in žrtve fašističnega nasilja.

Gabrovica je bila med drugo svetovno vojno eno najpomembnejših partizanskih središč v Istri in zaledju Trsta. V vasi so delovali razni štabi in kar tri partizanske tiskarne.

Osemindvajsetega maja 1944 zgodaj zjutraj so Nemci ob sodelovanju italijanskih fašistov in slovenskih domobrancev vas obkolili, napadli in popolnoma požgali. Pri tem so devet oseb, med katerimi je bila tudi štiriletna deklica, ubili in požgali. Večino vaščanov so odpeljali v tržaško Rižarno in druga koncentracijska taborišča, vendar nihče od domačinov ni izdal partizanskih lokacij.

Slavnostna govornica na sobotni spominski slovesnosti, ki jo organizirajo Združenje protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov Koper, Krajevna skupnost Črni Kal in Mestna občina Koper, bo dr. Vesna Mikolič. Dogajanje bodo s kulturnim programom obogatili ženski pevski zbor Kombinat, skupina Vstala Primorska, učenci in OPZ OŠ Dekani ter recitator Brane Grubar.

Prav tako bo organiziran pohod, zbor udeležencev bo ob 16. uri pred Socerbsko jamo.

Foto: MOK