DomovNoviceČez teden dni na Altroke Istra Gourmet Festival

Čez teden dni na Altroke Istra Gourmet Festival

Naši krajiNoviceObvestilaProsti časTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Tudi letos se boste lahko družili ob dobri lokalni hrani, vrhunskih vinih in drugih dobrotah na priljubljenih Altroke Istra Gourmet Festivalih, ki jih organizira Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper. Prvo kulinarično tržnico bo v četrtek, 30. maja, gostil Boršt, kjer bo prisotnih več kot 20 lokalnih ponudnikov, za glasbeno vzdušje bodo poskrbeli Paul Grem, lokalna glasbena skupina.

Letošnjo že četrto edicijo Altroke festivala bo v četrtek, 30. maja, otvoril Boršt, ki nudi izjemne razglede, kot so pogled na dolino potoka Starec na eni strani in na drugi strani na Koper, Trst ter ob lepem vremenu kar na celoten Tržaški zaliv. V Borštu naj bi se okoli leta 470 rodil sv. Nazarij, zavetnik Kopra in prvi koprski škof posvečen leta 524. Letnico povezujemo tudi z nastankom mesta Koper, ki letos praznuje 1500 let. Festival bo odlična priložnost za praznovanje obletnice v rojstnem kraju zaščitnika mesta. Za kulinarično razvajanje bodo na dogodku poskrbeli lokalni ponudniki hrane, ki istrske jedi pripravljajo tako skrbno, da v  vsakem grižljaju lahko začutimo Istro. Ob odlični hrani bodo vinarji postregli vina iz lokalnega okolja, na voljo pa bo tudi pivo mikropivovarjev, likerji in drugi osvežilni napitki. S svojo najljubšo družbo bodo obiskovalci lahko uživali ob glasbi lokalne glasbene skupine Paul Grem.

Morje istrskih okusov v ambientu zelenega podeželja

Na istrskem kulinaričnem festivalu, ki bo v ambientu koprskega podeželja, trajal vse od 17. pa do 22. ure, bo več kot 20 lokalnih ponudnikov. Letošnja novost festivalov je gostujoča stojnica. V Boršt bo prišla Brina Robinik Kobal, lanskoletna MasterChef tekmovalka, ki bo pripravljala okusen istrski burger. »Ko sem se odločila za ustvarjanje novega burgerja za Altroke Istra Gourmet Festival, sem se želela povezati z lokalno kulinariko in ponuditi nekaj edinstvenega, kar bi navdušilo tako domače kot tudi tuje ljubitelje dobre hrane,« je o svojih pripravah na festival povedala Brina, ki se že veseli četrtkovega druženja. Poleg istrskega burgerja bodo obiskovalci lahko svoje brbončice razvajali s tortelini z brancinom, okusnimi fuži s tartufi, priljubljenimi pidoči, sezonsko fritajo z divjimi šparglji, tuninim karpačem in tartufi, pljukanci s šparglji in dimljeno skuto ter drugimi istrskimi dobrotami. Bogata ponudba bo vključevala raznolike ribje in mesne jedi, za posladek pa si bodo obiskovalci lahko privoščili sveže ocvrte in slastne istrske fritule. Ob odlični hrani se izvrstno podajo vina avtohtonih istrskih sort, med katerimi sta refošk in malvazija ter tudi drugi napitki, ki jih bodo ponujali ponudniki. Letos bo za festivalski vinski kozarec, s katerim bodo obiskovalci lahko hodili od stojnice do stojnice in ga odnesli s seboj domov za spomin, potrebno odšteti 5 evrov.

V Boršt z brezplačnim Altroke avtobusom

Na Altroke festivale se lahko tudi letos obiskovalci odpeljejo z brezplačnim Altroke avtobusom. Tako lahko že v Boršt pridete brezskrbno. Iz centra Kopra (postaja pri Zelenem parku) bo odpeljal ob polni uri in se redno vračal nazaj. Vozni red je dostopen tukaj.

Altroke koledar: 27. junija se festival seli v naselje Topolovec, 25. julija v Dekane, 29. avgusta pa se bomo lahko družili v Marezigah. V jeseni bomo kulinarična druženja zaključili v Kopru z Altroke Sladko Istro v soboto, 28. 9., in z Altroke festivalom v sredo, 9. 10. Vsaka izvedba festivala je drugačna, zato je tudi vsakokratni obisk nova izkušnja in novo doživetje.

Foto: Jakob Bužan, Jaka Ivančič, Paul Grem arhiv