DomovNaši krajiV Taverno se vrača Explosion of rock

V Taverno se vrača Explosion of rock

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Po enoletnem premoru se ta konec tedna v Koper vrača Explosion of rock – enodnevni glasbeni festival, na katerem se bodo javnosti predstavili mladi lokalni rock glasbeniki in skupine. 

Še zadnji konec tedna pred vstopom v novo šolsko leto bo glasbeno obarvan. Na oder koprske Taverne bodo namreč v petek, ob 20.30, stopili mladi, nadobudni glasbeni talenti Rockice, Bebin sladoled, Shotdown in Beatles (Legendado), ki bodo občinstvo razvajali z živahnimi rock ritmi.

Osrednji koncept festivala tudi letos ostaja enak – ponuditi oder mladim, lokalnim, rock skupinam, da se predstavijo na večeru, ki je namenjen samo in izključno njim. Novost, ki bo prireditev še bolj pomladila, osvežila in nadgradila, pa je ekipa festivala. Njegovo organizacijo so namreč prepustili mladim. Mladi za mlade, torej.

»Namen enodnevnega festivala je predstaviti in z novimi izkušnjami nagraditi obetavne lokalne rock skupine in s tem vzpodbuditi njihov razvoj in kakovostno rast. Mladi glasbeniki s sodelovanjem na festivalu dobijo priložnost nastopiti na ‘velikem odru’, nekateri med njimi prvič. Dragocena izkušnja, ki gotovo pomeni nov zagon njihovi ustvarjalnosti. Pri izbiri skupin je poudarek na ustvarjanju avtorske glasbe,« je o festivalu povedal idejni vodja Uroš Bostič.

Večer mlade glasbene kreativnosti je v treh letih postal prepoznaven dogodek na obalni kulturni sceni, saj ga je vsako leto obiskalo veliko ljudi. V preteklosti so na velikem odru Taverne tako že gostili StillOut, Shock Rocked, Wicked, Sixtynine, Nevermind, Teenagers, Wrong Generation, Sniz, Free The Mouse, Marty Favento in Q2O, 8Energy, Infamous Love, The Abluesment, NINA in odlične Laurylin.

Rockice so rock skupina, ki jo sestavljajo tri mlade punce: Julija Andrejc (2006) – električna kitara & vokal, Taša Troha (2003) – bas kitara & vokal, Mija Maja Andrejc (2008) – bobni & vokal. V tej zasedbi delujejo nekaj mesecev, spoznale pa so se na Glasbeni šoli Koper pri pouku predmeta Rock band, ki ga vodi Boštjan Andrejc – Bushy. Za seboj imajo že nekaj nastopov, leta 2017 pa so osvojile 1. mesto na tekmovanju Osnovna šola Dekani ima talent.

Bebin sladoled so štirje mladeniči, ki preigravajo glasbo iz 60. in 70. let prejšnjega stoletja. Čeprav bi se najraje opisali kot glasbeni virtuozi ter uporniki proti današnji glasbeni sceni, večino časa preživijo v obalnih kafičih, kjer pihajo dim ter zbirajo kupončke za brezplačno kavo. Enotno sovražijo Union pivo ter častijo Taylor Swift kot edino pravo umetnico zadnjih tridesetih let. Skupino sestavljajo Vasja Sedmak – bas, vokal, Žan Lenarcič – bobni, vokal, Gabrijel Jurisevič – kitara, vokal in Timotej Majer – klavir, vokal.

Po kovinskem dežju in nekaj turbulencah skozi zadnjo dekado obstoja vezi štirih kršiteljev zakona se je leta 2016 prebudila zver, močnejša, napadalnejša in bolj premišljena od vseh odsekanih, mrtvih glav istega stroja, ki se s prerojenimi očmi javlja na dolžnost s šifro Shotdown. Melodična, eksperimentalna, kvazi metal zasedba se lahko pohvali z nekaj odmevnimi koncerti doma in v bližnji srednji Evropi (MetalDays, Gora Rocka, Zeleni Gaj, Explosiv Graz in še in še) ter dvema izdanima singloma Invincible 2017 in Brain Damage 2018, ki v grobem predstavljata, kam je grlo topa usmerjeno. Širok razpon Egzijevega vokala, očesu prehitri prsti kitarista Martyja, globoko zasidran bass Šusnika ter svetovno zavidljiva ritem zver Winko tvorijo ogleda vredno eksplozijo odrske energije ter »gledališke« predstave, objetE v pocukrano zaveso avtorske glasbe. Napadalno, privlačno in predvsem novo. Shotdown.

Beatles (Legendado) so na začetku svoje glasbene poti igrali v manjših lokalih, predvsem pa na zabavah. Med letoma 2016 in 2017 so večji del neprostega časa preživeli v Kopru, kjer so izoblikovali svoj rokenrolžur slog in poželi največje neuspehe, za katere je nedvomno najbolj zaslužen meneđer Nikdo Pohlevenov, ki so ga spoznali v tem obdobju. Njihova slava se ima namen začeti leta 2018, ko bodo nastopili na festivalu Explosion of rock. Skupino sestavljajo Janez Lennin – kitara in rjovenje, Peter MaKajti – bass in glass (razuma), Gregor HairiZone – kitar(a) in glass (nedolžnosti) in Gringo Star, ritem, ropot in momljanje.