DomovNaši krajiV vaji na potniški ladji uspešno pogašena požara

V vaji na potniški ladji uspešno pogašena požara

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Zaslišale so se sirene. Gasilci, reševalci, policisti, prostovoljci Rdečega križa, potapljači in predstavniki civilne zaščite so prihrumeli z vseh smeri. Vaja “Potniška ladja 2016” se je odvila pred očmi mimoidočih in vseh radovednih.

V Koper sta včeraj pripluli dve potniški ladji. Prinsendam je bila pri nas privezana prvič, Thomson Dream, ki je že stalna gostja, pa je tokrat postala prizorišče požarne vaje.

Vaja Potniška ladja
Foto: Rok Štemberger / Luka Koper

Zgodba, ki se je odvila pred očmi mimoidočih

Na potniški ladji Thomson Dream sta hkrati izbruhnila dva požara na različnih koncih ladje. Potnike in člane posadke je bilo treba evakuirati. Zaradi požara je kar osem poškodovancev potrebovalo nujno medicinsko pomoč. Da je bila situacija še bolj zapletena, pa je bil na ladji tudi potnik z nalezljivo boleznijo, ošpicami. Poleg vsega naštetega naj bi zaradi gašenja požara prišlo še do manjšega onesnaženja morja.

Vaja Potniška ladja
Foto: Rok Štemberger / Luka Koper

Vaja je bila uspešno izpeljana

Evakuacija tristotih potnikov (v njihovi vlogi so nastopili člani posadke ladje) je stekla. Pri izvedbi vaje je sodelovalo 125 oseb iz različnih služb. Preizkusili so tudi vsa tehnična sredstva, ki so za primer tako obsežnih nesreč na voljo.

Vaja Potniška ladja
Foto: Rok Štemberger / Luka Koper

Sodelovale so javne službe za zaščito, reševanje in pomoč, gospodarske družbe ter regijske enote in službe civilne zaščite za obalno regijo.

Namen vaje je bilo preveriti vodenje, operativno delovanje in sodelovanje sil za zaščito, reševanje in pomoč pri reševanju ob večji nesreči na potniški ladji. Vodja vaje in poveljnik civilne zaščite za obalno regijo Zvezdan Božič je v izjavi za medije povedal, da je z vajo zadovoljen, saj so v slabih dveh urah izpeljali vse scenarije, ki so si jih zadali. Kljub temu pa je poudaril, da bo dejanske rezultate pokazala šele podrobnejša analiza.

Vaja je bila izpeljana v organizaciji koprske izpostave uprave za zaščito in reševanje, Luke Koper in Mestne občine Koper. *