DomovNaši krajiVabljeni na oktobrski pogovor ob branju – ODPOVEDANO

Vabljeni na oktobrski pogovor ob branju – ODPOVEDANO

KulturaNaši krajiNovicePogovoriProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Koprski Kulturni klub, Slavistično društvo Koper in Osrednja knjižnica Srečka Vilharja vabijo v torek, 20. oktobra, ob 19. uri v avlo Osrednje študijske knjižnice v Kopru, kjer se bodo lahko številni ljubitelji kulture ob pogovoru ob branju srečali s pesnikom, pisateljem, dramatikom in liteararnim kritikom, tržaškim Slovencem Marijem Čukom.

Tržaški pisatelj Marij Čuk bo v pogovoru s slovenistko Majo Smotlak predstavil nov roman Črni obroč, pripoved o požigu Narodnega doma.

Marij Čuk se je rodil v Trstu leta 1952. Je pesnik, pisatelj, dramatik in literarni kritik. Po šolanju na osnovni in srednji šoli s slovenskim učnim jezikom v Italiji je zaključil študij slavistike in romanistike na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Bil je novinar in gledališki kritik za Primorski dnevnik. Poučeval je na slovenskih tržaških šolah, nato je postal odgovorni urednik slovenskih informativnih oddaj radiotelevizije RAI v Trstu. Danes je upokojen, a še vedno piše gledališke kritike in komentarje za slovenske medije. Leta 2019 je vsestranski Marij Čuk prejel kulturno-literarno nagrado vstajenje, namenjeno zamejskim in zdomskim pesnikom, pisateljem in znanstvenikom, ki ustvarjajo v težjih razmerah kakor v matični domovini.

Njegovo pisanje je že leta zaznamovano s kritičnim pogledom na družbeno dogajanje sodobnega časa. Z ironijo, sarkazmom, grotesko in satiro komentira napake in politično medlost, ki posameznika, predvsem Slovenca v Italiji, vodijo v razvodenelost, malodušje, razdvojeno identiteto in asimilacijo. Tržaški pisatelj v svoja dela oz. leposlovje vnaša tudi lirizem, s pomočjo katerega literarizira ljubezensko čustvo, vrednoto, ki ob narodu in umetnosti zaseda posebno mesto v njegovem ustvarjanju.

Foto: Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper