DomovNaši krajiVabljeni na Pešbus z rokometaši in Špelo Ponomarenko Janić

Vabljeni na Pešbus z rokometaši in Špelo Ponomarenko Janić

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Peš je blizu, peš je kul. S tem sloganom Pešbus vabi otroke, da se v šolo odpravijo peš v organiziranih skupinah in po stalnem urniku. Na ta način pridejo pravočasno v šolo, zbujeni in pripravljeni na pouk, ob tem pa spoznavajo bližnjo okolico med domom in šolo. Za nagrado vsakokrat prejmejo žig in spodbudo spremljevalcev ter učiteljev. Jutri, 30. septembra, jih bodo ob 7.30 na poti v nekatere koprske osnovne šole pospremili rokometaši Rokometnega društva Koper, kajakašica Špela Ponomarenko Janić pa bo spremljala otroke na liniji do OŠ Dušana Bordona.

Nacionalni pobudi Aktivno v šolo, ki jo izvaja Inštitut za politike prostora, se v sklopu Evropskega tedna mobilnosti že vrsto let pridružuje Mestna občina Koper, ki spodbuja osnovne šole k sodelovanju. Letos se je za sodelovanje odločilo šest koprskih osnovnih šol, in sicer OŠ Dušana Bordona, OŠ Antona Ukmarja, OŠ Ivana Babiča – Jagra Marezige, OŠ Sveti Anton, OŠ Oskarja Kovačiča Škofije in OŠ dr. Aleš Bebler – Primož Hrvatini, kjer je vzpostavljenih devet linij s skupno 24 postajami, na katerih se ob predvideni uri zberejo učenci in se s sošolci odpravijo do šole peš.

Jutrišnji Pešbus bo prav poseben, saj bodo kot sopotniki učence v šolo pospremili rokometaši članske ekipe prvoligaša RD Koper in Špela Ponomarenko Janić, kajakaška šampionka, ki je redna spremljevalka linije na OŠ Dušana Bordona, k hoji v šolo pa spodbuja tudi svoje otroke.

S sodelovanjem uspešnih športnikov želi projekt k sodelovanju spodbuditi tudi ostale sošolce sodelujočih. Športniki so učence namreč pospremili do razreda in poudarili pomen gibanja ter hoje za dobro počutje in zdravo življenje.

Dolgoročni namen projekta je vzpostavitev stalnih poti v šolo, ki niso namenjene zgolj učenkam in učencem drugih in tretjih razredov, ki potrebujejo spremstvo staršev, ampak tudi starejšim učencem, ki so na poti v šolo samostojni in potrebujejo zgolj spodbudo, da aktivnost spremenijo v navado. Letošnji Pešbus na šolah poteka do sredine naslednjega tedna, sodelujoče šole pa spodbujamo, da pobudo razširijo na daljše obdobje. OŠ Oskarja Kovačiča Škofije in OŠ Hrvatini namreč prakso že vrsto let uspešno izvajata celo šolsko leto.

Podrobnosti projekta in natančen vozni red s potekom linij je objavljen na spletni povezavi.

Foto: MOK