DomovNaši krajiVas, ki se ne preda – Abitanti

Vas, ki se ne preda – Abitanti

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Vasica Abitanti leži sredi neokrnjene narave. Krasijo jo kamnite hišice z baladurji in volti oz. oboki. Dvorišča so tlakovana s kamnom, dimniki pa pričajo o časih, ko so bila odprta ognjišča edini vir toplote. Vasica se ponaša tudi s skoraj 500 let starim hrastom.

1. avgusta 1987 je bila celotna vas razglašena za kulturni spomenik lokalnega pomena in je vpisana v register kulturne dediščine Ministrstva za kulturo RS. Vas obkrožajo njive in gozdovi, ki se raztezajo v dolino Malinske. Abitante odlikuje tudi odlična lega za vinograde, oljčnike, nasade fig, češenj, nektarin, breskev in ostalega sadja, ki ga domačini tu pridelujejo z ljubeznijo.

Abitanti
1. avgusta 1987 je bila celotna vas razglašena za kulturni spomenik lokalnega pomena. Foto: ekoper.si

Najbolj oddaljena vas

Abitanti so najbolj oddaljena vas v Mestni občini Koper in so del krajevne skupnosti Gradin. Znani so predvsem po istrski arhitekturi – kamen in suha zidava, kar pomeni, da so ljudje z lastnimi rokami in brez veznega materiala gradili hiše, ki danes predstavljajo bogato kulturno dediščino. Tu se bohoti tudi 500 let star hrast oz. mjav, kot so ga imeli navado imenovati domačini. Poleg tega čudovitega velikana je v vasici tudi 14 “šteren”, ki so v preteklosti vas oskrbovale z vodo.

Abitanti
500 let star hrast oz. mjav, kot so ga imeli navado poimenovati domačini. Foto: ekoper.si

V Abitantih je živel tudi Giacomo Perič, ki je za vas veliko naredil, zato so mu ob “šterni,” ki jo je izposloval prav on postavili spominsko ploščo. V času suše so vaščani pridobivali vodo prav iz te “šterne.” Tisti, ki je vodo vsak dan delil med vaščane, je bil prav Giacomo Perič. Vsaka hiša je bila upravičena do ene brente vode na dan. Prav tako je Giacomo Perič zaslužen tudi za cesto, ki vodi v Abitante, in izgradnjo osnovne šole v Gradinu.

Abitanti
V času suše so vaščani hodili po vodo k temu vodnjaku. Foto: ekoper.si

Kot zanimivost naj omenimo, da si v Abitantih lahko ogledate tudi stare kamine, narejene iz opeke, ki so jo prebivalci izdelovali sami.

Bela murva in 150 let stari trti

Ko se sprehodite skozi to slikovito vasico, vas bodo na vsakem koraku pozdravljale bele murve, ki so že pravi zaščitni znak kraja. Tukajšnji prebivalci so se namreč ukvarjali s sviloprejkami, danes pa so edini dokaz nekdanje dejavnosti murvina drevesa. Abitanti se ponašajo tudi z dvema zaščitenima 150 let starima trtama avtohtonega abitantskega refoška, ki sta letos obrodili 365 grozdov, kar pomeni, da je bila letina odlična. Prav ti dve trti so enologi prepoznali kot posebnost, ki jo je vredno ohraniti, saj se od običajne trte refoška razlikujeta v nekaterih lastnosti. Listi so manjši in bolj nazobčani, grozd je bolj trikotne oblike in ima rdeč pecelj.

Abitanti
Zaščiteni 150 let stari trti avtohtonega abitantskega refoška. Foto: ekoper.si

Legenda o prvem prebivalcu Abitantov

Prvi prebivalec Abitantov se je pisal Perič in je na prelomu iz 15. v 16. stoletje prišel živeti na bližnji hrib, kjer je danes gozd in le še ostanki hiše, ki so jo imenovali Dvor. Gospod Gracijan Perič nam je zaupal, da legenda pravi, da so prvega prebivalca Abitantov takrat mestni veljaki vprašali: “Ali boste živeli tu?” na kar je odgovoril: “Ja, živel bom tu na veke in za vekomaj!” Nato je v zemljo zasadil svoj kramp in tako še dodatno podkrepil svoje besede. Vse od tedaj na tem ozemlju živijo Periči.

Abitanti
Prvi prebivalec Abitantov se je pisal Perič in je na prelomu iz 15. v 16. stoletje prišel živet na bližnji hrib. Foto: ekoper.si

Vas, ki znova živi

Nekoč je v vasi živelo tudi do 150 ljudi in tudi do 120 glav živine, od katere je bilo v glavnem odvisno življenje v vasi. Vsako leto so med drugim pridelali dobrih 500 hektolitrov vina, predvsem refoška, ki je veljal za eno od najboljših vin primorske regije. Druga svetovna vojna je vas zelo osiromašila, saj so prebivalci hranili kar tri vojske.

Abitanti
Druga svetovna vojna je vas zelo osiromašila. Foto: ekoper.si

Po vojni se je postavilo vprašanje, kam sploh spadajo Abitanti; ali pod občino Buzet na hrvaški strani ali občino Koper na slovenski strani. Z referendumom je vseh 21 vasi in zaselkov z 2000 prebivalci odločilo, da bodo Abitanti pripadali Mestni občini Koper.

Po vojni so prebivalci Abitantov zaradi dela in razvoja mest začeli vas zapuščati. Leta 2002 je umrla še zadnja prebivalka. Tako je vasica samevala vse do leta 2010, ko so jo začeli ponovno oživljati prav potomci prvega prebivalca Abitantov, družina Perič. Gospod Gracijan Perič se namreč še zelo dobro spominja svojega otroštva, ko so se vaščani radi zbirali na vaškem trgu, kjer je danes le še razpotje, in se ob igranju harmonike, violine in improviziranih bobnov skupaj veselili.

Abitanti
Eden od osmih obokov oziroma voltov. Foto: ekoper.si

Danes tu še vedno uspeva vinska trta, oljke, češnje, fige, nektarine ter breskve. Prav breskev so letos pridelali kar 5 ton, kar je za tako majhno vas, kamor se ljudje počasi, a zanesljivo priseljujejo, velik dosežek. Poleg tega je v zadnjih letih nastalo tudi pet kantin, kjer domačini pridelujejo odlično vino. Refošk, ki tu uspeva, daje močno barvo in značilen sladek okus, ki ga pri refošku nismo vajeni. Danes se prebivalci trudijo, da bi zasadili čim več površin s trto, sadjem in oljko, njive pa s česnom, čebulo in drugo zelenjavo.

Abitanti
Boškarin (desno). Foto: ekoper.si

V Abitante se je poleg 10 prebivalcev leta 2014 vrnil tudi boškarin. Pravkar je na poti že tretji svoje vrste.

Dogodki v Abitantih

V zadnjih letih, ko vas ponovno začenja živeti, so v Abitantih našli svoj prostor tako različni ljudje kot tudi dogodki. Med dogodki zagotovo izstopajo narečni večeri, ki navadno potekajo na domačiji Grondali. Poleg narečnih večerov prirejajo tudi likovne kolonije, saj vasica resnično ponuja ogromno umetniškega navdiha, martinovanje s krstom mladega vina, v avgustu pa že tradicionalno pripravljajo tržnico domačih pridelkov.

Abitanti
V zadnjih letih, ko vas ponovno začenja živeti, so v Abitantih našli svoj prostor različni ljudje in dogodki. Foto: ekoper.si

Pot, ki bo navdušila pohodnike, konjenike in kolesarje

V Abitante vodi pot s Hrvojev in Baladurja. Pot je zanimiva, saj jo sestavljajo tako vzponi kot tudi spusti, odlikuje jo namreč terasast teren. Uredili so jo domačini, in sicer v sodelovanju z Obalnim planinskim društvom Koper. Poleg razgibanega terena sta zanimiva tudi dva starinska podporna zidova, ki pričata o bogati kulturni dediščini, s katero se srečate ob obisku Abitantov. *