DomovNaši krajiKD Šavrini in anka Šavrinke praznuje 20 let

KD Šavrini in anka Šavrinke praznuje 20 let

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Vsak kraj ima svojo tradicijo, ki se jo trudijo ohranjati različna društva. V Gračišču domujejo Šavrini in anka Šavrinke, ki letos praznujejo 20-letnico obstoja. Jubilej bodo obeležili v soboto, 17. decembra, ob 18. uri v dvorani KS Gračišče.

Šavrini in anka Šavrinke
Šavrini in anka Šavrinke vas vabijo na praznovanje 20. obletnice, ki bo v soboto, 17. decembra, ob 18. uri v dvorani KS Gračišče. Foto: Šavrini in anka Šavrinke

Leta 1996 so se člani društva Šavrnini in anka Šavrinke navdušeno predali svojemu poglavitnemu cilju, ohranjanju istrske identitete. Zagnano so začeli iskati še nezapisane zgodbe, pozabljene pesmi in melodije. Predsednica društva Marija Knez nam je zaupala, da so se pogosto obračali na pisateljico in pripovedovalko zgodb o šavrinskem življenju Marijo Franca, ki je bila neusahljivi vir tovrstnega gradiva. Iz krajših zgodb so tako najprej nastali krajši prizori – skeči, ki so govorili o življenju non in noničev. Prepletli so jih še s pesmimi, ki so jih Šavrini in Šavrinke prepevali ob različnih priložnostih. Danes so Šavrini in anka Šavrinke priljubljeni povsod, kjer nastopajo in s svojo energijo in pristnostjo zavzamejo oder.

“Ljudje nas imajo radi, ponosni smo, da nas še po dvajsetih letih vabijo na različne prireditve in z veseljem pridejo gledat oziroma poslušat,” nam je pred časom zaupala predsednica društva Marija Knez.

KD Šavrini in anka Šavrinke ohranjajo narečno in kulturno dediščino

Ob 20. obletnici vas bodo Šavrini in anka Šavrinke razveselili z novim skečem, veliko se bo tudi pelo in plesalo. Kot gosta bosta nastopila pevski zbor Dragonarji in folklorna skupina iz Dragatuša v Beli Krajini. Vabljeni ste vsi ljubitelji kulture, kulturne dediščine in narečja. V soboto se ob 18. uri v dvorani KS Gračišče obeta zanimiv večer. Vabljeni! *