Večer opernih arij v Hrvatinih

KulturaNaši krajiProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Kulturno društvo Hrvatini ob 10. obletnici smrti maestra Vladimirja Koblerja, ustanovitelja MePZ v Hrvatinih, dirigenta ljubljanske opere in častnega krajana Hrvatinov, vabi na Večer opernih arij.

Prireditev bo pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja potekala v petek, 25. oktobra, ob 20. uri v Kulturnem domu Hrvatini.

Maestro Vladimir Kobler je kot priznan dirigent deloval predvsem na operno-baletnem področju. Izkazal se je kot tenkočuten spremljevalec pevcev, glasbenikov in plesalcev. Bil je izjemen mentor in pedagog. Deloval je v opernih hišah v Sloveniji, takratni Jugoslaviji in številnih evropskih državah. Bil je prvi zborovodja MePZ Adriatic Hrvatini. Z delovanjem v Hrvatinih je odločilno prispeval k razvoju in širitvi kulturne dejavnosti v kraju.

Po njegovi zaslugi so pri gradnji kulturnega doma s strokovnim znanjem sodelovali strokovnjaki ljubljanske opere. Pod njegovo taktirko sta bili v Hrvatinih uprizorjeni operi Traviata in Seviljski brivec in kasneje niz koncertov solistov ljubljanske opere ob različnih spremljavah. Za svoje zasluge je bil že leta 1989 imenovan za častnega krajana KS Hrvatini. S tokratnim koncertom obeležujejo  10. obletnico njegove smrti, 30 let od izgradnje kulturnega doma in preko 30 let sodelovanja s SNG Opera in balet Ljubljana.

Na večeru bodo nastopili orkester in solisti SNG Opera in balet Ljubljana. Pod dirigentsko taktirko Marka Hribernika bodo nastopili sopranistka Urša Arlič Gololičič, mezzosopran Nuška Drašček Rojko, tenor Branko Robinšak, baritonist Jože Vidic in basist Peter Martinčič.

Foto: SNG Opera in balet Ljubljana