DomovNaši krajiVIDEO/FOTO: V Zavetišču za brezdomne osebe Koper obeležili svetovni dan brezdomstva

VIDEO/FOTO: V Zavetišču za brezdomne osebe Koper obeležili svetovni dan brezdomstva

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Na svetovni dan brezdomstva in duševnega zdravja, ki ga obeležujemo 10. oktobra, so v Zavetišču za brezdomne osebe Koper pripravili dan odprtih vrat. Obiskal jih je tudi prvi mož koprske občine Boris Popovič. 

“Podpiram vse aktivnosti in programe, ki se izvajajo zavetišču. Sam vem, kako to zgleda in poznam kar nekaj sokrajanov, ki so zapadli v določene probleme. Nekateri so se rešili prej, nekateri kasneje. Rehabilitacija je možna in definitivno smo to prispevali tudi mi, Mestna občina Koper, z našim razumevanjem in predvsem z vami prostovoljci, ki tukaj delate skupaj s strokovnimi službami. Seveda brez vas, kaj takega niti slučajno ne bi bilo možno,” je zbrane nagovoril Popovič.

Kot je še poudaril Popovič, je za naše brezdomce dobro poskrbljeno. “Brezdomci v Kopru niso brez strehe nad glavo, imajo vse tisto kar danes človek mora imeti. Trudimo se, da bodo pogoji še boljši in da bomo postali primer dobre prakse ne samo v Sloveniji, ampak tudi v Evropi.” 

Humanitarne organizacje se soočajo z novimi izzivi in projekti. “Zavedamo se, da le s pomočjo lokalne skupnosti, s povezovanjem in dobrim sodelovanje, vse tudi lažje realiziramo. Tako smo nadvse zadovoljni in ponosni, da v nas prepozna potencial in zanesljive partnerje tudi Mestna občina Koper, z županom Borisom Popovičem na čelu, ki s svojim velikim finančnim deležem in pripravljenostjo za dialog prispeva k realizaciji skupnih ciljev. Vedno zna prisluhniti in tudi svetovati,pravi predsednica območnega združenja Rečega križa v Kopru Marta Vrčon Komel.

Naj spomnimo, da je pred časom varuhinja človekovih pravic Vlasat Nussdorfer, potem, ko je obiskala koprsko zavetišče potrdila, da je za brezdomce v Mestni občini Koper dobro poskrbljeno. “Vesela sem, da je v Kopru tako dobro poskrbljeno za brezdomce. Upam, da bo Rdeči križ ob pomoči Mestne občine Koper še naprej skrbel, da bodo vsi brezdomci našli svoj rezervni dom, kasneje pa tudi ključe svojega pravega doma!”

Za obiskovalce so v koprskem zavetišču pripravili druženje ter skupaj simbolično razbijali predsodke in si izmenjali predloge za izboljšanje obstoječe problematike.